След като самоубийствата и предозирането с наркотици започнаха да стават причина за смъртта на все повече американци, на фона на намаляващите икономически възможности пред тях, някои учени започнаха да наричат това явление “смърт от отчаяние.”

Поредицата смъртни случаи в порноиндустрията напоследък изглежда има подобна връзка със заплащане, което е в застой и ожесточената конкуренция.

Оливия Луа, 24-годишна брюнетка от Филаделфия, се превръша в хит, веднага след като се присъединява към порнографската индустрия в Лос Анджелис през 2016 г.

Тя заснема десетки сцени в редица филми за възрастни, преди да сключи доходоносен договор през април 2017 г. с продуцентската къща LA Direct Models.

Луа, известна още с псевдонима Оливия Волтер, описва себе си като “екзибиционист” и пуска най-различни снимки как прави секс в социалните медии.

Новата й кариера процъфтява, а тя е номинирана за най-добра нова актриса на наградите на индустрията на филмите за възрастни, пише MarketWatch.

Нейните проблеми настъпват, когато камерите не работят.

“Необичана,” пише тя в Twitter на 13 януари - три месеца, след като LA Direct Models прекратява договора й. По-късно от агенцията обявяват, че тя идвала на работа под влиянието на наркотици.

На 18 януари - денят преди да бъде намерена мъртва вследствие на предполагаема свръхдоза наркотици и алкохол, тя пуска снимка на себе си с надпис: “Усещaм го навсякъде. Вече нищо не ме плаши.”

Луа е петата порноактриса, която умира в последните седем месеца, като от индустрията посочват, че причините за тези трагедии са или самоубийства, или свръхдози.

Статистиката е шокираща, но основните на проблема не са. Подобно на работещите на непълна заетост и безработните в САЩ, младите жени изпитват затруднения с липсата на работа.

В момента има повече порноактриси, от когато и да било, благодарение увеличаващия се брой платформи. Това прави конкуренцията ожесточена.

В същото време заплащането не се е увеличавало от години. За да заработват прилични пари, участиците във филми за възрасни трябва да работят много или пък да заснемат супер извратени сцени.

Според Ела Дарлинг, която е ветеран в индустрията, на актрисите им се плаща между 500 и 700 долара за секс с други момиче и до 1 000 долара за сцена с мъж.

Заплащането обаче може да се удвои или утрои, ако актрисата се съгласи да участва с множество партньори или да заснеме “нещо екстремно,” казва тя.

Заплащането не се увеличава, отчасти защото студиата твърдят, че в днешно време реализират по-малки печалби, тъй като съдържанието често изтича в сайтове за стрийминг, които го показват безплатно. Има и “външни участници, които с готовност приемат по-ниското заплащане,’’ казва Дарлинг.

Според нея обаче порноактрисите, които са много търсени, редовно си докарват шестцифрени заплати, защото разполагат с достатъчно влияние, за да си договорят права за собственост върху съдържанието и да го разпространяват и на други места.

“Когато камерите снимат, всички са щастливи,” казва Гад Саад, председател на бизнес училището Джон Молсън в Монреал, който изучава порно ундустрията.

“Проблемът е, че ангажиментите приключват. Телефонът спира да звъни и те си казват, ‘А сега какво?’ Порнозвездите не са най-добрите в изготвянето на планове за бъдещето си от типа ‘какво ще стане, ако‘.”

Според него хората, които влизат в порноиндустрията, не са по-податливи на психически проблеми от останалите.

"През 2012 г. проучване показва, че порнозвездите обикновено не са били обект на сексуално насилие в миналото си и дори имат по-висока оценка за себе си, в сравнение с обикновените хора,” казва Саас.

31-годишната Дарлинг е съгласна с това.

“Порното е хубава работа,” казва тя. “Трудното при нея е, че е на свободна практика. Трудното са периодите, в които си сам със себе си и си мислиш дали ще работиш отново някога.”

Дарлинг твърди, че този бизнес от типа „пир или глад“, в който новите лица днес са много търсени, а утре вече не, е причината, поради която нейната най-добра приятелка Джeнюъри Сераф се самоубива.

Сераф, която се обеси на 22 юли в дома си в Сан Франциско, е считана за първия от поредицата последвали смъртни случаи.

31-годишната Сераф имаше над 50 заглавия зад гърба си.

Дарлинг обаче твърди, че Сераф имала затруднения по време на периодите, в които не работи и често обсъждала с нея какво да прави, когато продуцентите не се обаждали.

“Няма как да спреш да бъде порнозвезда и да станеш учител. А когато не работиш, това може да доведе до лоши неща,” казва Дарлинг.

Юризан Белтран, известна като Юри Лъв, преди време е считана за ветеран-рокзвезда в порнографската индустрия. Тя работи в продължение на осем години и е номинирана за няколко награди от гилдията.

Тя участва в 28 филма през 2012 г. и в 22 през 2013 г. През 2016 г. обаче се снима само в три.

На 13 декември тялото на Белтран е намерено в апартамента й в Калифорния от нейния хазяин. Тя е на 31 г.

Друга порнозвезда Кармен Валентина споделя пред The Post, че порнографските филми са тежък бизнес, в който човек да остарее.

Според нея, порноиндустрията не е по-различна от обикновените филми, при които артистите разчитат на имиджа си и се чувстват смазани, когато продуцентите не им се обаждат.

Подобно на Лъв, Шайла Стайлз, която е в Залата на славата на филмите за възрастни, усеща как работата намалява с напредването на възрастта.

Стайлз, която е от Ванкувър, се мести в така наречената Порно долина в Калифорния, след като завършва гимназия, за да стане звезда във филмите за възрастни. Тя участва в над 400 филма, преди да сложи край през 2016 г. и да се прибере вкъщи.

Стайлз умира на 9 ноември на 31-годишна възраст. Семейството й не разкрива причините за смъртта й.

23-годишната Оугъст Еймс споделя на 3 декември, че е била “заменена” в сцена от филм на LA Direct седмица, преди да я заснеме.

“Която и дама да ме замени за сцената утре, да знае, че ще снима с мъж, който участва в гей порно филми,” пише тя в Twitter.

След това съобщение тя е нападната от тролове в социалната мрежа, които е обвиняват, че е хомофоб. Родената в Нова Скотия Еймс се самоубива на 6 декември в апартамента си в Лос Анджелис.

Порнокралицата Джена Джеймисън определи смъртта на Еймс, като “разочароваща и трагична.”

Нещо, което задълбочава проблема, е, че много секс труженички нямат здравни осигуровки и не могат да си позволят да плащат за терапия.

Според Саад едно от нещата, което може да помогне на порнозвездите, е стратегия за излизане от индустрията.

“Данните сочат, че те са щастливи, когато влизат в индустрията,” казва той. “Когато обаче звездата ми започне да залязва, а тялото ми е употребено 33 000 пъти, какво да правят? Какво ще се случи? Те изглежда не мислят за това.”