През последните няколко години 3D-печатът се развива с невероятно темпо. Съвършено неочаквано, тази технология намери широко приложение в строителството.

Всяка година се появяват поне няколко интересни напечатани сгради. Всички те обаче представляват стаи с дупки на фона на това, което бе показано наскоро в Милано.

В града на модата в рамките на изложението Salone del Mobile бе показана нова, напълно напечатана с 3D-принтер къща. Създателите на жилището веднага подчертаха, че то представлява само прототип.

Дори и да е такъв, изглежда впечатляващо. Жилището е напълно пригодено за живот за няколко души. Качествено новата сграда се отличава от повечето предшестващи я примери. Дизайнът й е по-сложен.

Проектът на къщата носи името 3D Housing 05 и цели да демонстрира перспективите за развитие в тази посока.

Домът е създаден от специален роботизиран манипулатор. Процесът на строителство или по-точно петачане е осъществен почти без човешка намеса.



„Печатането“ е направено върху по-рано създаден каркас. Роботът-принтер е разработен от CyBe Construction. За създаването му са похарчени малко над 400 000 долара. По принцип този тип машини са ориентирани към строителните компании.

Kъде ще бъде един от най-големите заводи за 3D принтиране в ЕС?Един от най-големите европейски заводи за 3D принтиране скоро ще отвори врати

Площта на напечатаната къща възлиза на 100 кв. метра. Вътрешното помещение е разделено на няколко стаи. Има кухня, зона за хранене, хол, спалня, разделени тоалетна и вана, килер.



Интериорът на къщата изглежда доста добре. Създадените мебели и осветителни тела прекрасно се вписват в общата композиция. Трудно може да се повярва, че тази къща е резултат от способностите на 3D-принтер.

Ще поскъпват ли още имотите у насКои са предпочитаните квартали в големите градове за покупка на ново жилище?