Азиатските акции поевтиняват днес предвид очертаващата се търговска война между САЩ и Китай след изтичащия в края на седмицата краен срок за налагането на щатски мита върху китайски внос на стойност 34 млрд. долара.

В същото време юанът се стабилизира, след като Централната банка на Китай се намеси, за да успокои изнервените инвеститори.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.2% - ден, след като падна до деветмесечно дъно. Японският Nikkei изгуби 0.7%.

Индексът на сините чипове CSI300 затвори с 0.85% надолу.

Индексите на Уолстрийт записаха понижения вчера, изтривайки първоначалния си ръст преди днешния празник за Деня на независимостта в САЩ. Технологичните акции бяха подложени на натиск само ден след силното им начало на новото тримесечие в понеделник.

Индексът S&P 500 вчера изгуби 0.49%, докато технологичният Nasdaq Composite затвори с 0.86% надолу.

Акциите на Facebook поевтиняха с 2.3%, след като Washington Post информира, че федералното разследване във връзка с изтичането на данни към Cambridge Analytica е било разширено. Книжата на Tesla се обезцениха със 7.2% вследствие на опасенията, че компанията няма да може да поддържа темпа на производството на своя Model 3.

На валутния пазар юанът тръгна нагоре, ден след като падна до 11-месечно дъно, след като Централната банка на Китай се намеси, за да успокои изнервените инвеститори.

В свое изявление от банката информираха, че следят отблизо пазара и ще подкрепят стабилността на юана.

Китайската валута се разменяше на ниво от 6.6318 юана за долара, след като във вторник поевтиня до 6.7204.

В същото време мексиканското песо поскъпна с 2.6%, което бе най-голямия еднодневен скок от повече от две години. Ръстът дойде след изказване на новоизбрания президент на страната, който обяви, че не планира увеличение на публичните разходи.

Основните валути се търгуваха почти без изменение, предвид опасенията на трейдърите относно засилващото се напрежение между САЩ и останалите страни по отношение на търговията.

Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.1665 долара, запазвайки ръста си, след като управляващата коалиция в Германия уреди вътрешните си спорове относно миграцията, които заплашваха да свалят правителството на канцлера Ангела Меркел.

Доларът се разменяше срещу 110.40 йени, губейки 0.15% за деня.

Цените на петрола бяха подкрепени от по-големия от очакванията спад в петролните запаси на САЩ.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпнаха с 0.6%, до 74.58 долара за барел, след като вчера цената им надхвърли 75 долара за първи път от над три години.

Фючърсите на петрола от сорта брент се оскъпиха с 0.4%, до 78.07 долара за барел.

Медта поевтиня до деветмесечни дъна вчера, вследствие на опасенията около световната търговия. За последно суровината се търгуваше на цена от 6 521 долара за тон, с ръст от 0.5% за деня, но въпреки това остава близо до достигнатото вчера дъно от 6 490 долара.