Години наред се смяташе, че има нещо в зехтина. Озадачени от дълголетието на жителите на Средиземноморието, учените посочваха зехтина като ключова съставка в еликсира на живота.

След това беше Япония, където дълголетието на местните се отдаваше на ниското съдържание на мазнини в храната и любовта към суровата риба.

Сега, когато южнокорейците завзеха челото на класацията по дълголетие, въпросът е дали има нещо в кимчи – едно от традиционните местни ястия?

Проучване на Имперския колеж в Лондон показа, че до 2030 г. южнокорейците ще живеят по-дълго от която и да било нация. Момичетата, родени в Южна Корея след 13 години, ще могат да очакват да живеят средно до 91 г. Южнокорейските мъже пък ще трябва да се задоволят с 84 г., което също е повече в сравнение с която и да било друга държава.

Това подчертава забележителната трансформация на страната през последните 70 години от бедна разкъсвана от войни държава до лидер в технологиите и бизнеса, а сега и по продължителност на живота. В средата на 80-те години продължителността на живота на южнокорейските жени бе под 75 г., а при мъжете – 65 г.

И така, каква е тайната? За това има известен консенсус – инвестиции в здравеопазването, култура, насочена към здравословен живот, и начин на хранене, включващ вездесъщото присъствие на ферментирали зеленчуци и най-вече кимчи.

Почитателите на храната по цял свят вече интегрират тези ферментиралите зеленчуци, най-вече зеле, в своето хранене. Кимчи обаче отдавна е основно ястие в корейската кухня, което е лесно разпознаваемо с острата си миризма и червен цвят заради подкравките, които включват лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и др.

Резултатът е ястие, богато на Витамин А и В и на лактобацили. Според учените ползите са разнообразни — от борба с рака и понижаване на холестерола до подобряването на психическото здраве и състоянието на кожата.

Пет навика, които ще добавят 10 години към живота ви Здравословното хранене и редовните физически упражнения са ключови фактори по пътя към дълголетието

Ферментиралите зеленчуци са неделима част от южнокорейската кухня кухня от векове.

Южнокорейците също така имат мания по собственото си здравословно състояние. Много от тях признават, че страдат от “безпокойство по отношние на здравето си” и посещават лекар дори и при най-малките симптоми. Според проучване от миналата година 35% от корейците смятат, че се намират в добро здраве, което е най-ниския процент сред страните от ОИСР.

Този феномен може да се види и в множество местни телевизионни предавания, в които се предлагат медицински съвети. Ползите за здравето от тази хипохондрия са ясни. Проучването на Имперския колеж в Лондон приветства усилията на Южна Корея да следи за хипертонията, за наднорменото тегло и за хроничните болести.

Всичко това обаче е възможно единствно заради дългогодишната ангажираност на правителството с това да предоставя универсално здравеопазване. Според тази система по-голяма част от гражданите плащат здравни осигуровки, които се отчисляват от заплатите им.

Пациентите над 40-годишна възраст имат право на безплатен медицински преглед на всеки две години, а цената за посещение на лекар се намалява драстично – нещо, което увеличава ранното откриване на заболявания.

“Тази практика е точно обратното на това, което правим на Запад,” заявява основният автор на проучването за продължителността на живота пред FT.