Да притежаваш автомобил от френската луксозна марка Bugatti никак не е евтино.

Тя предлага само три модела — Veyron, Chiron и Divo, а цените им варират от 1.7 млн. до 3 млн. долара.

През септември новият суперавтомобил Divo бе разпродаден само за ден, въпреки цената от 5.8 млн. долара за брой. Ако човек си купи Veyron, който е най-евтиният от трите модела, може да очаква годишни разходи в размер на 20 000 – 25 000 долара само за смяна на масло.

Смятате, че това е скандално? Изчакайте да разберете каква е цената да се наеме Veyron за ден.

Дневният наем на Bugatti Veyron е между 20 000 и 25 000 долара, с включени данъци, което е повече от цената на нова Toyota Camry. Това е най-скъпият автомобил, който човек може да си наеме в САЩ, според компанията за луксозни автомобили Royalty Exotic Cars в Лас Вегас, която предлага тази услуга.

"Наемът на нашето Bugatti Veyron Mansory Edition е такъв заради марката, която стои зад автомобила," казва главният изпълнителен директор Хюстън Кроста пред CNBC.

"Bugatti не е автомобил, който можете да наемете просто така от Hertz или друга компания за автомобили под наем. Bugatti се обезценява с близо 1 500 долара на всяка измината миля (1.6 км), като по тази причина ограничаваме разстоянието, което може да се изминава до 100 мили на ден. Навъртането на голям километраж на едно Bugatti може да свали значително стойността му при евентуална препродажба и в крайна сметка, да обезцени колата до нула."

Дори и ако човек разполага с 40 000 – 50 000 долара, за да си наеме Bugatti за уикенд в Лас Вегас, ще бъде проверен обстойно.

Как се изтегля от пазара дефектен автомобил за 3 млн. долараФренският производител Bugatti прави всичко по силите си, за да смекчи причиненото неудобство на своите клиенти


"Обикновено не отдаваме под наем нашето Bugatti на всеки, който се появи с 20 000 долара, защото има много важни фактори в тази услуга," казва Коста.

"Разполага ли клиентът с подходящата застрховка, която може да покрие стойността на тази кола? Разполага ли клиентът с парите или източниците да осигури парите, ако застрахователната компания откаже да плати? Автомобилът е направен, за да се кара и ние насърчаваме това, но продуцентските компании и филмовите екипи имат бизнес застраховки, които подсигуряват нашето Bugatti. В тази връзка, клиентите, които не карат много километри, минимизират риска от инциденти и не обезценяват колата."

MPH Club в Маями, Флорида, също предлага Bugatti под наем. MPH не е собственик на колата, но играе ролята на брокер за автомобила, а цената е 25 000 долара на ден.

"Много рядко някой иска да наеме автомобила с цел отдих. Той се използва основно за снимки," казва представител на MPH Club пред CNBC. "Изискваме депозит в размер на между 150 000 до 250 000 за този автомобил. В крайна сметка това, това е Bugatti."