Когато Сураби Чаухан - фонд мениджър от Делхи, вдига сватба през миналия ноември, на тържеството има около 400 гости.

Две имена в списъка с поканените са на хора, които тя никога не е виждал преди – Карли Стивънс и Тим Гоуер.

Австралийските блогъри са платили около 200 долара на човек за двудневна покана за сватбата на Чаухан чрез посредничеството на стартъпа, носещ тематичното име Join My Wedding, пише CNBC.

„Концепцията е доста нова“, казва Чаухан, посочвайки, че е попаднала на стартъпа, докато е правела резервация за сватбата си.

„Освен това се запознахме с хора от други страни. Бяхме доста отворени и развълнувани относно това, при положение че е нещо ново“, казва тя.

Тя и нейният съпруг са били предствени на Стивънс и Гоуер от един от съоснователите на стартъпа Орси Паркани.

„Комуникирахме и се координирахме, имахме кратко представяне един на друг, какво точно правим, кои сме ние и какви анганжименти ще имат те там, какво се очаква да облекат – говорихме за всичко това“, казва Чаухан.

Бизнесът със сватбен туризъм

Ето как работи Join My Wedding: индийски двойки публикуват на платформата детайли относно предстоящата сватба, като чуждестранни пътешественици могат да закупят билети за сватбеното тържество, на което искат да присъстват.

По-голямата част от цената на билетите отива за младоженците, като стартъпът прибира дял от цялата сделка.

„Ако се замислите, няма нещо, което да демонстрира културата по-добре от сватба, тъй като там са налични всички елементи на дадената култура: местните хора, местната храна, облеклата, музиката, на практика всеки културен елемент е събран тук“, казва Паркани.

Съоснователят обяснява, че идеята за бизнеса е дошла от техния собствен опит, докато са присъствали на сватби на приятели.

Решението да се фокусират върху индийските сватби идва, тъй като те са „световно известни“ и повечето чужденци нямат шанса да присъстват на подобно събитие, освен ако нямат близки приятели индийци.

Към днешна дата, чрез стартъпа, над 100 индийски сватби са били посетени от чужденци, закупили билет, посочва Паркани.

„Изпитването на всички културни елементи наведнъж, значима връзка с местните в Индия, това е огромен мотивационен фактор за пътешествениците“, казва тя.

„Това е безопасно изживяване. Присъствате на събитие със стотици хора, вие сте почетен гост и хората се грижат за вас“, добавя Паркани.

Странният случай със самоличността на ИндияКак се управлява страна с население 1.3 млрд. души?


Много туроператори вече капитализират от новата тенденция, като създават пакети, включващи посещение на индийска сватба по време на екскурзията в азиатската страна.

Индийските сватби са известни със своята пищност, костюми и традиции, които повеляват няколкодневен празник. Милиони двойки се женят в Индия всяка година, на фона на нарасващото население и повишаващите се средни доходи в страната.

Експерти посочват, че сватбарската индустрия в Индия на стойност 40 мрлд. долара расте със 20% на година и е защитена от рецесия.

Безкрайно много цветове

Асхиш Бообна, директор Сватби и събития към Ferns N Petals - най-голямата компания за организиране на сватби в Индия, коментира, че сватбения туризъм е един от най-новите трендове в страната, сходен на медицинския туризъм.

За някои двойки, присъствието на чужденци на сватбата им прави събитието по-екстравагантно. За други надделява желанието да демонстрират на чужденците собствената си култура и традиция.

Празненствата, песните и танците, както и символичните ритуали, са това, което правят индийските сватби доста цветни и интересни за чужденците, посочва Сахаджананд Шарма, екскурзовод.

По думите му, сватбите в Европа и САЩ са доста структурирани, докато индийските са доста по-хаотични, с безкрайно количество храна, цветове и ритуали.

Шарма също наскоро е минал под венчилото, като на сватбата му са били поканени 20-ина негови бивши клиенти от Европа и САЩ.

„Пътувал съм с тях, с всеки един от тях, познаваме се доста добре“, каква той в интервю преди сватбата.

На фона на това, Шарма споделя, че негов колега е помолил да доведе други чужденци на сватбата, при което младоженецът е отвърнал положително. „Защо не, ние сме 70 души и със сигурност ще можем да настаним още няколко“, казва той.

Част от семейството

По думите на Шарма, на сватбите чуждестранните гости ще се запознаят с обикновените индийци за разлика от тези, които виждат по хотелите, ресторантите и такситата.

„Индийците, като цяло, са доста любопитни хора, това взаимодействие е ценно за пътешествениците“, казва той.

За австралийския блогър Стивънс присъствието на индийска сватба е мечтано изживяване и поради това, че тя е от индийски произход.

Тя споделя, че ще присъства на индийската сватба, защото тя съвпада с първата седмица от нейното планирано пътуване из Индия.

На първия ден Стивънс била поканена на традиционна церемония, която се извършва преди същинската венчавка. В тази церемония участват семейството на булката и близки приятели и роднини. Поканата накарала Стивънс да се почувства сякаш е „част от семейството“.

Вижте новата най-висока статуя в светаНай-високата статуя в света е близо до завършване, като нейн дом ще бъде индийският щат Гуджарат


На следващия ден Стивънс и нейният партньор са част от 400-те гости на сватбата.

„Спомням си, че докато ходех, си мислех: „Леле, това е като филм“, казва тя. „Всичко беше толкова професионално – не съм присъствала на нищо подобно преди“, добавя тя.

Понастоящем Чаухан и Стивънс поддържат връзка, след като сватбата е вече в миналото.

„Насладихме се. Не съм се чувствала сякаш сме поканили напълно непознати, тъй като и двамата поемаха инициативата“, добавя Чаухан.