Най-голямата германска банка Deutsche Bank отчете спад на печалбата за третото тримесечие на годината с 65%, съобщава The Wall Street Journal. Трезорът, който е в процес на преструктуриране и съкращаване на разходите, реализира положителен финансов резултат от 229 милиона евро.

Общите приходи на банката за трите месеца до края на септември се понижават с 9% на годишна база, до 6.2 милиарда евро, което бе в унисон с очакванията на анализаторите.

Основната причина за по-слабите финансови резултати е спадът на постъпленията в инвестиционното поделение на Deutsche Bank с цели 13%. Понижение се наблюдава както при търговията с акции, така и при инструментите с фиксирана доходност.

В сегмента на частното и копроративното банкиране се наблюдава спад на оборота с 3%, а при управлението на активи - с 10 на сто.

С това са свързани и основните притеснения на инвеститорите - че опитите на ръководството да свие разходите ще доведат до спираловидно и неконтролируемо понижение на приходите.

Междувременно Deutsche Bank се опитва да подобри и взаимоотношенията си с регулаторите заради критиките, че от години не покрива стандартите за хармонизация на вътрешните си системи за контрол и отчетност. През април трезорът се раздели с изпълнителния си директор Джон Краян, който бе заменен от Кристиан Севинг.

Той заяви, че въпреки спада на печалбата за третото тримесечие, Deutsche Bank е преминала още един важен етап в своето развитие. По думите му през 2018 г. трезорът ще излезе на печалба за първи път от 2014 г. Неговият оптимизъм обаче не успява да се пренесе върху акционерите на банката.

Книжата на Deutsche Bank загубиха над 40% от стойността си от началото на тази година и се търгуват на рекордно ниски нива от 9.30 евро за брой на борсата във Франкфурт.

Според WSJ, повечето анализатори очакват европейските банки да се представят по-слабо от своите американски конкуренти през третото тримесечие на тази година.