Акциите на развиващите се пазари записаха тежка година, но това може да се промени значително през следващата, обявиха от инвестиционната банка Morgan Stanley в глобалната си стратегия за 2019 г.

Прогнозираният обрат за развиващите се пазари е една от причините, поради които инвестиционната банка предпочита акциите на компании от тези икономики пред тези на щатски компании през следващата година.

От Morgan Stanley обявиха, че са завишили оценката си за акциите на развиващите се пазари от underweight (по-слабо от общото представяне на пазарите) на overweight (по-добро от общото представяне на пазарите) за 2019 г., докато оценката за щатските акции е била занижена до underweight.

"Смятаме, че мечият пазар при развиващите пазари е почти приключил," се казва в доклада на банката, което е индикация, че акциите на развиващите се пазари може скоро да поскъпнат. "Заемаме по-големи относителни позиции и добавяме към позициите си на развиващите се пазари."

Много инвеститори се изтеглиха от развиващите се пазари през 2018 г. и придобиха повече активи в САЩ поради скока в лихвите по облигациите и поскъпващия долар. В същото време финансовите проблеми в страни, като Турция и Аржентина, ескалираха, което даде на инвеститорите още причини да разпродават активите си на развиващите се пазари.

В резултат на това индексът на MSCI, който следи представянето на пазарите на 24 развиващи се икономики, падна с около 16% от началото на годината. Според основния сценарий на Morgan Stanley обаче, индексът се очаква да нарасне с 8% до декември 2019 г. от настоящите нива и ще се представи по-добре от щатския S&P 500 и от MSCI Europe Index, за които се очаква 4% ръст.

От Morgan Stanley предпочитат акциите на развиващите се пазари пред тези на щатските компании, защото прогнозират стабилен икономически растеж в тези страни през 2019 г., в сравнение със забавяне на ръста в САЩ.

От банката очакват икономическият растеж на САЩ да се забави от очакваните 2.9% за тази година до 2.3% през 2019 г. и 1.9% през 2020 г. Подобно забавяне вероятно ще влоши перспективите за щатския долар, което пък ще даде глътка въздух на развиващите се пазари, които имат огромни задължения, деноминирани в щатски долари.

Осем тренда, които се обърнаха през 2018 г.Много от тенденциите, които наблюдавахме на финансовите пазари през по-голямата част от 2018 г, рязко се обърнаха в последното тримесечи


За сравнение, икономическият растеж в развиващите се пазари се очаква да се забави леко от 4.8% през тази година до 4.7% през 2019 г., преди да се върне отново на нивото от 4.8% през 2020 г., се казва в доклада на Morgan Stanley.

Сред развиващите се пазари от Morgan Stanley посочват като ключови с оценка overweight Бразилия, Тайланд, Индонезия, Индия, Перу и Полша. Банката има оценка underweight за Мексико, Филипините, Колумбия, Гърция и Обединените арабски емирства.

В световен мащаб банката също така предпочита така наречените value stocks - акциите, които се търгуват под фундаменталните си показатели, пред growth stocks, или акциите с голям потенциал за ръст в цената.

"Според нас така наречените value stocks са концентрирани в сферите на финансите, материалите, енергетиката и комуналните услуги (в този ред)," казват от Morgan Stanley. От банката също така добавят, че имат оценка overweight на тези четири сектора, както и негативна оценка на технологичния сектор, сектора на здравеопазването и на потребителските стоки.

Друга инвестиционна идея, която банката очертава в своя доклад, е оценка overweight при металите и миннодибивните компании, които "получават подкрепа заради потенциала си за печалби."

Въпреки потенциала за по-висока доходност при акциите, особено на развиващите се пазари, от Morgan Stanley казват, че не са особено въодушевени относно акциите като цяло.

Банката запазва "неутрална" оценка за този клас активи за 2019 г. От финансовата институция също така запазват неутрална оценка и за държавните облигации, underweight оценка за кредитите и overweight оценка за кеша.

От Morgan Stanley посочват "три надвиснали проблема", които "ограничават ентусиазма им по отношение на акциите като цяло."

Първо, има "преобладаващи" рискове за забавяне на растежа на световната икономика през 2019 г., казват от банката. Второ, потенциалът за растеж на корпоративните печалби отслабна значително в световен мащаб, най-вече в Китай и Европа.

Последният риск е, че компаниите може да бъдат поставени под натиск от нарастващите заплати и финансови разходи, което би ограничило ръста в печалбата им на акция.