Робин Хътсън вероятно щеше да е много по-неуспял в живота си, ако не се беше провалил на изпитите в училище.

"Успях да се издъня на всичките изпити и не можах да продължа нагоре със средното си образование," спомня си 62-годишният Хътсън. "Затова трябваше да намеря нещо друго, с което да се занимавам".

"На 16 г. не се интересувах почти от нищо друго, освен от това да преследвам момичетата, а майка ми каза 'ами, на теб винаги ти е харесвало да се занимаваш в кухнята'."

Тя дава съвет на сина си да се запише на курс за хотелиерство и кетъринг, където впоследствие се заражда и неговото желание за кариера в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, пише BBC.

Хътсън основава популярната верига Hotel du Vin през 1994 г., която го превръща в мултимилионер 10 години по-късно, когато той и неговият бизнес партньор продават компанията за 66 млн. паунда (87 млн. долара).

От 2011 г. насам Робин гради друга верига хотели, която носи името The Pig. В момета веригата разполага с шест хотела в Южна Англия, а компанията зад марката - Home Grown Hotels, генерира годишни приходи в размер на над 20 млн. паунда (26 млн. долара).

Успешната кариера на Робин му осигурява прозвището "Най-влиятелния хотелиер във Великобритания", но той не може да бъде обвинен, че не е чиракувал сериозно преди това.

След като се дипломира от колежа по кетъринг в Съри, Южен Лондон, в средата на 70-те, той се присъединява към програмата за обучение на мениджъри на тогавашната група хотели Savoy Group.

Така започва като младши сервитьор в петзвездния лондонски хотел Claridge's, преди да се премести в също толкова престижния Hotel de Crillon в Париж. След това той се завръща в Лондон, където на 23-годишна възраст става най-младия мениджър рецепция в The Berkeley.

След това работи две години в хотел в Бермуда. Връща се отново във Великобритания, когато му предлагат поста генерален мениджър в хотел в Хeмпшир, когато е едва на 28 г.

Робин навърта осем години на този пост. След това обаче решава, че е време да опита сам.

"Бях на 36 г. и бях поработил доста за другите. Мислех си дали това е нещото, което искам да правя цял живот или ще се опитам да направя нещо различно?'."

Това различно нещо е бутиков хотел в центъра на града с фокус върху храната и виното.

Така през 1994 г. той обединява усилия със своя приятел Джерард Басет, който е бивш сомелиер, и двамата отварят Hotel du Vin в Уинчестър, Хемпшир.

За да набере необходимите средства, Робин твърди, че успял да убеди съпругата си Джуди да се съгласи да заложат тяхната къща като гаранция.

"Това вероятно е най-смелото нещо, което Джуди някога е правила и слава Богу, че го направи," казва той.

Робин и Джерард също така набират 500 000 паунда (663 000 долара) от приятели и познати и вземат банков заем от 750 000 паунда ( 994 000 долара).

"Може да се каже, че подадох шапката на всеки, за когото знаехме, че има свободни средства," казва Робин.

Заради липсата на средства двамата основатели се налага да запретнат ръкави.

Най-големият инвеститор, за когото светът никога не е чувалХърбърт Уъртхайм е оптометрик, който, благодарение на своите инвестиции, става милиардер

"Джерард и аз се редувахме да спим на дивана, за да покриваме и нощта," казва той.

"Беше изтощително, правехме всичко - от закуска до сервиране в ресторанта. Още първата година обаче излязохме на печалба."

Стремейки се да предложи на гостите нещо ново, Hotel du Vin зарежда минибаровете с прясно мляко и сервира хубаво кафе от смлени зърна.

Тези две неща в момента не изглеждат като нещо особено, но според Робин по онова време те били "считани за революционни" в хотелиерството.

Hotel du Vin се разраства до верига от шест хотела, но на 10-ата годишнина на веригата Робин и Джерард я продават на инвестиционна компания, след като казват, че не могли да откажат направената им оферта.

След това Робин заема поста председател на веригата частни клубове Soho House в продължение на четири години. След този период - през 2008 г., основава нов петзвезден хотел в Хемпшир на име Lime Wood. Първият хотел The Pig отваря близо до него през 2011 г.

Както и в случая с Hotel du Vin, Джуди се гриши за интериорния дизайн във всеки от хотелите The Pig. Робин избира това име, защото харесва популярен нюйоркски ресторант, наречен The Spotted Pig.

Според Зоуи Монк, редактор на списание Boutique Hotelier, тайната на успеха на Робин е неговата "способност да забелязва накъде се движи пазарът и да намира пропуски в хотелиерския сектор".

"Той създава тенденции и преживявания, които достигат до една нова нагласа ... след като е забелязал какво липсва на основния пазар."

Миналага година списание The Caterer класира Робин като втория най-влиятелен хотелиер във Великобритания.

Робин и други собственици на хотели може да се сблъскат с трудности с наемането на персонал заради брекзит, казва Крис Гам, редактор на изданието.

"Основно предизвикателство в индустрията в момента е е набирането и задържането на достатъчно персонал, което ще бъде особено трудно за Робин, тъй като в момента той е в процес на откриване на нови хотели," казва Гам.

Робин е съгласен, че брекзит е нещо притеснително. "Всички в индустрията на хотелите и ресторантите се притесняват по отношение на набирането на персонал," казва той.

"В индустрията ние обикновено разчитаме на много работна ръка извън Великобритания. Около 25% от нашите 700 служители не са британци."

Що се отнася до бъдещето на веригата The Pig и на другия му хотелиерски бизнес Lime Wood Group, той държи стрмежите си под контрол. "Нямам амбицията да правя верига с 50 хотела," казва той.

"Това не е за мен," казва Робин, който през декември изминава 7 000 км с мотоциклет в Чили и Аржентина. "Не зная още колко хотела ще отворя. Трябва да е подходящия имот и на подходящото място."