BULGARIAN PROPERTIES спечели наградата Имотна агенция на годината, връчвана от Imoti.net. Само няколко часа след признанието разговаряме с Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

„Това е едно заслужено признание, тъй като смятам, че се потрудихме доста в последните 15 г., за да стигнем до това отличие. Радвам се, че бяхме удостоени с тази награда, а тя поставя и доста предизвикателства пред нас, но ние не се страхуваме, тъй като именно това ни зарежда. Развиваме се постоянно и ще защитим тази титла", каза Стойкова.

Какво се случва на имотния пазар от началото на 2019 г.?

Налице е много активен пазар. Това е дори малко неочаквано, на фона на по-минорните настроения, с които приключи 2018 г. През първите вече три месеца на 2019 г. виждаме изключително силен и активен пазар.

В София хората, които дълги години отлагаха покупки, вече са на пазара, като взимат решения и правят сделки. Предлагането е доста добро, така че имам една по-голяма увереност, че 2019 г. може да бъде и по-добра от предходната година.

Можем ли все още да намерим нов имот на цени под пазарните?

Новото строителство е сред топ предпочитанията на купувачите за поредна година. За щастие, все още има много разумни инвеститори, които предлагат ново строителство на цени между 750 и 950 евро/кв. м, които са по-ниски от средните за столицата (бел. ред. 1090 евро/кв. м) за миналата година.

Разбира се, тези апартаменти са на шпакловка и замаска, но предпочитанията на българина са да закупи нещо, което после сам да завърши. Именно това е, което се търси в момента – ново строителство около 800-900 евро/кв. м.

Другите имотни перли, които привлякоха интереса на New York TimesНа цени от 100 хил. евро до 1 млн. евро

Другото нещо, което прави отделни проекти по-предпочитани от другите, е как са проектирани самите площи – както вътрешните пространства, така и общите части. Защото за сходни обекти – в единия случай може да има много големи общи части или прекалено големи помещения, които увеличават площи и правят цената по-висока, в сравнение с друг продукт, които е обмислен по-добре и дава възможност за по-нисък бюджет за покупка.

Така че това са възможностите, които има за цени под пазарите – да са добре проектирани жилищата, да са добре ценообразувани и да са съобразени спрямо ергономията на ползване и нужните пространства.

Какво движи пазара в момента?

Ниските лихви по кредитите са може би най-важният фактор, който движи пазара в момента. Лихвите в момента са подкрепени и от ръст на икономическото благосъстояние – доходи, ниска безработица и т.н.

За мое съжаление, за момента липсва вторият основен двигател – чуждестранният интерес, който се загуби в последните години.

Прогнозата за 2019 г.

2019 г. ще бъде по-спокойна и с по-малки ръстове на цените. Т.е. цените ще останат сходни на постигнатото и ръстовете ще са в рамките на 2-3% годишно, при това в следващите 1-2 години. Настоящата година ще е спокойна и благосклонна, както за купувачите, така и за продавачите.