Американски тийнейджър спечели рекордните 3 млн. долара, след като стана световен шамион на популярна компютърна игра Fortnite.

Световното първенство се проведе през уикенда в Ню Йорк и беше събитието с най-голям награден фонд в историята на електронните спортове. Играчите си поделиха общо 30 млн. долара.

16-годишният Кайл Гиърсдорф спечели индивидуалното състезание на стадион Артър Аш в Ню Йорк, където обикновено се провежда Откритото първенство по тенис на САЩ.

Гиърсдорф, който онлайн е известен като Bugha, заяви, че иска да спести по-голяма част от наградата си и че иска да си купи само ново бюро, а може би и бюро за трофея си.

Събитието беше отчетено като сериозно постижение за електронните спортове, които вече са индустрия, оценявана на милиарди, пише BBC.

Рекордът за най-голям награден фонд обаче се очаква да бъде счупен от друго събитие на име The International, което ще се проведе следващия месец.

По време на финалите на световното първенство по Fortnite 100-те финалисти играеха един срещу друг на огромни компютърни екрани.

Общо 40 милиона души опитаха да се класират за финалите в рамките на 10 седмици преди това.

На финалите, където имаше и състезание по двойки, участваха представители на над 30 държави. Най-многобройни бяха участниците от САЩ, които наброяваха 70.

Според регламента на играта, по време на финалния етап 100-те финалисти биват пуснати на остров, където трябва да намират оръжия, да използват различни тактики и да се елиминират един друг, докато остане само един.

Fortnite, която може да се свали безплатно, има 200 милиона регистрирани потребители в световен мащаб. Те обаче могат да правят покупки в самата игра.

Геймърите могат да играят сами, като част от отбор от 4 души или отбор от 20 души, с приятели или с хора, които не познават.