Провеждащият се в момента световен шампионат по Fortnite е едно от най-мащабните събития в света на електронните спортове.

Очаква се наградният фонд да достигне рекордните 30 милиона долара.

Много от "виртуозите" в една от най-популярните компютърни игри за всички времена ще станат милионери, но един от тях ще бъде също толкова зает и натоварен, макар че изобщо няма да се докосне до джойстика или клавиатурата. 19-годишният Хю Гилмор е един от най-успешните треньори по Fortnite в света, разказва BBC.

Той е напътствал трима от най-добре представитилите се играчи в първото издание на Fortnite World Cup, която се проведе през юли в Ню Йорк. В това число и победителя Кайл "Bugha" Гирсдорф, който спечели състезанието и прибра награда от 3 милиона долара.

Самият Гилмор, който в игралните платформи се подвизава под прякора "Destiny", обаче не е забогатял кой знае колко от труда си. Той не прибира комисиона или процент от печалбите на своите "ученици", а взима фиксирана такса от 120 паунда на човек (малко над 130 евро).

Въпреки това той твърди, че е доволен от работата си.

"Спрях да играя и се посветих изцяло на треньорската работа през юли тази година, покрай световната купа по Fortnite. Това беше невероятно важен момент за мен. Следях мачовете отблизо, виждах как играчите, които напътствам, прибират големи печалби, но аз се радвах точно толкова, колкото и те", казва Гилмор.

Той живее с родителите си в Кент, Великобритания. Доскоро той също е бил професионален играч, но решава да смени попрището, след като не успява да се класира за световната купа.

"Destiny" провежда своите тренировъчни занимания изцяло онлайн, чрез платформата Discord. Той помага на играчите по много начини, включително и с психологическата им подготовка, но най-голямата част от времето отива в разбор и анализ на мачовете, както и в усъвършенстването на специални тактически умения.

Битките във Fortnite се провеждат на карта, върху която се сражават по 100 играчи. Последният оцелял печели съревнованието. Разработването на тактика за оцеляване в първите минути на всеки мач е ключово за успеха, според експертите в играта.

"Много хора гледат на Fortnite просто като на шарена и забавна детска игра, но всъщност тя е много комплексна и изисква сериозна тактическа подготовка", казва Хю Гилмор. Преди световната купа той прекарвал по осем часа на ден в разучаване на противниците, срещу които се изправят неговите играчи, както и в събиране на различни данни и статистика за мачовете.

Сред играчите, тренирани от Гилмор, са тийнейджърите Джейдън "Wolfieiz" Ашман и Дейв "Rojo" Йонг, които спечелиха сребърния медал, а с него и наградата от 2.5 милиона долара, в състезанието по двойки на световната купа в Ню Йорк.

"Треньорската подкрепа на "Destiny" беше безценна за нас. Преди шампионата правихме някои редовни грешки, които успяхме да изчистим, благодарение на него", казва Дейв Йонг. По думите му треньорската професия ще става все по-важна за в бъдеще в света на електронните спортове.

В някои от по-старите игри, като League of Legends и Fifa, треньорите отдавна са важна част от професионалните отбори. По данни на Британската асоциация по електронни спортове заплащането на треньорите достига до 26 000 паунда годишно (28 300 евро), плюс бонуси като процент от спечеления награден фонд.