Европейски отбор успя за първи път да постигне две последователни победи в едно от най-престижните събития в света на електронните спортове.

OG триумфираха с победа от 3 на 1 мача срещу Team Liquid на финала на международния турнир по Dota 2, известен като The Internationals, съобщава BBC.

Финалът се проведе в неделя, а петимата съотборници от OG си разделиха наградата от 15.6 милиона долара. Победата направи 25-годишния капитан на отбора Йохан "N0tail" Зундщайн най-богатия човек в света на електронните спортове, по данни на сайта Esports Earnings.

Датчанинът е спечелил близо 7 милиона долара от наградни фондове в цялата си кариера. В тази сума не влизат приходите му от спонсорски договори и от рекламата, която генерират неговите обучителни клипове за Dota 2 в социалните мрежи.

Съотборниците му от OG допълват челната петица в класацията на най-богатите "електронни" спортисти.

Турнирът Dota 2 Internationals се организира за девета поредна година и за първи път се проведе в Китай. Шампионатът се организира от разработчиците на играта Valve, но голяма част от наградния фонд се попълва от феновете и публиката.

Те си купуват т. нар. "battle pass", който им дава възможност да наблюдават мачовете на живо онлайн, както и други "екстри" в самата игра.

Тазгодишният награден фонд достигна 34.3 милиона долара, с което успя да подобри рекорда на Световната купа по Fortnite, която се проведе по-рано този месец.

Подгласниците от Team Liquid, част от който е и българинът Иван "MinD_ContRoL" Иванов, си тръгнаха от турнира с награда от 4.5 милиона долара.

Dota 2 (акроним от Defense of the Ancients 2) e онлайн игра в т. нар. MOBA жанр (Multiplayer Online Battle Arena). Тя противопоставя два отбора с по петима участници, чиято цел е да унищожат лагера на противниковия тим.

Играчите имат избор от над 100 "героя", всеки от които притежава уникални умения и разполага с различни стратегии за развитие и управление.

И OG, и Team Liquid са печелили турнира по веднъж преди тазгодишното издание. Те се състезаваха за победата заедно с 16 други отбора в шестдневното мероприятие, което се проведе в Mercedes-Benz Arena в Шанхай.

Турнирът бе наблюдаван на живо от над 18 000 души, а милиони потребители гледаха мачовете от вкъщи пред компютрите си. Стрийминг платформите, като Twitch и SteamTV, също предаваха сблъсъците, като дори имаше и студийни коментатори, които анализираха действията и подготовката на играчите.

За жалост на местната публика, на финалите на Dota 2 Internationals не се класира нито един китайски отбор.

От Valve обявиха, че следващото издание на турнира ще се проведе в шведската столица Стокхолм. Така той ще се завърне в Европа за първи път след своя дебют през 2019 г. в Германия.