В средата на първото десетилетие от новия век бившият венецуелски президент Уго Чавес издавал заповеди на най-доверените си сподвижници да си сътрудничат с колумбийските марксистки бунтовници, за да заливат САЩ с кокаин, което е било част от усилията на неговото правителство да се бори с администрацията на президента Буш, сочат американски документи, с който са се сдобили от WSJ.

Документите, подготвени от федерални прокурори от Ню Йорк, очертават за първи път евентуалната роля в трафика на наркотици на Чавес, легенда в лявото политическо пространство в Латинска Америка, който почина от рак през 2013 г. Според тях, няколко души, които са приемали заповеди от Чавес и остават на ключови постове във Венецуела и до днес, са използвали трафика на кокаин като оръжие срещу техния идеологически враг САЩ.

През 2005 г. Чавес събира малка група от свои ръководители, за да обсъдят планове за трафик на кокаин до САЩ с помощта на колумбийските бунтовници от ФАРК, твърди участник в срещата, който по онова време е бил част от върховния съд на Венецуела, според документите. Администрацията на президента Буш критикуваше сериозно начина на управление на Чавес и през 2002 г. бе одобрила публично опит за преврат, който обаче бе неуспешен.

“По време на срещата Чавес призовава групата да промотират целите на неговата политика, в това число и противопоставяне на САЩ като залеят страната с кокаин,” са казва в клетвена декларация, която е част от документите. Бившият съдия от върховния съд на Венецуела е идентифициран като Еладио Апонте, който бяга в САЩ през 2012 г. и оттогава е свидетелствал по дела за трафик на наркотици.

От настоящото венецуелско правителство на Николас Мадуро, което бе избрано лично от Чавес, за да го наследи, засега не са коментирали появилата се информация.

Документите са подадени в съд в Испания от американски представители, които настояват за екстрадицията на Уго Карвахал, бивш генерал, който е оглавява военното разузнаване на Чавес. Той е обвинен в трафик на наркотици. Карвахал, който за кратко бе задържан в Аруба през 2014 г., ба арестуван в Мадрид през април с фалшив паспорт.

Според документите Чавес и други представители на правителствoто са си сътрудничили с високопоставени военни и служители на министерството на правосъдието, за да улесняват придвижването на кокаин от Колумбия през Венецуела към САЩ. В документите не се споменава конкретна доставка на кокаин, разпоредена от Чавес, която да е достигнала до американския бряг, но според прокурорите венецуелските ръководители са предприемали действия, които до голяма степен са улеснявали наркотрафикантите.

Като част от споразумението с ФАРК, правителството на Венецуела обсъждали подялбата на печалбата от наркотиците и осигуряването на оръжия за бунтовниците, които да се борят срещу колумбийското правителство.

Дългогодишен венецуелски прокурор, който в момента е в изгнание в Колумбия, разказва в интервю, че Венецуела започва да се очертава като платформа за кокаина пътуващ за САЩ, след като Чавес прекъсва отношенията с щатската Агенцията за борба с наркотиците. Колумбийският кокаин тръгваше от Венецуела от летища и пристанища, казва още прокурорът Заир Мундарей.