Сурово какао срещу какаово зърно: каква е разликата?

Какаото и какаовото зърно са едно и също нещо. Но също са и много различни! И тъй като все още е доста объркващо, нека да изясним какви са техните различия.
Проучванията, които посочват невероятните ползи от шоколада за здравето, не се отнасят до обикновения закупен от вас шоколадов бар. В случая тук става въпрос за шоколад, приготвен от студено пресоващи непечени какаови зърна. Процесът задържа живите ензими в какаото и премахва мазнините (какаовото масло).
Какаото изглежда същото, но не е така. Какаото на прах е сурово какао, което се пече при високи температури. За съжаление, печенето променя молекулната структура на зърната, намалявайки съдържанието на ензими и общата хранителна стойност.
Какви са ползите за здравето от какаовото зърно?
Сред основните му ползи са:
То е богато на минерали, като магнезий, желязо, калий, калций, цинк, мед и манган.
Ако какаовите зърна са по-полезни от какаото, защото са сурови, какво се случва, когато минат термична обработка?
За съжаление, няма проучване дали нагряването на сурово какао унищожава или не нивото на антиоксиданти, правейки го по-близко до преработеното какао. Нo се предполага, че ако трябва да избирате межди двете, е по-добре да използвате продукта в суровия му вид.
И още нещо, изследванията показват, че млякото инхибира усвояването на антиоксиданти от суровото какао. Затова, ако си правите шейк, заложете на алтернативно мляко, като бадем или кокос, за да извлечете всички ползи от антиоксиданта. Факт!