Бизнес активността в еврозоната пада до ново най-ниско ниво през април, което е поредният признак, че пандемията от коронавирус причинява тежки икономически поражения в региона на единната валута.

Индексът PMI на IHS Markit, измерващ общата бизнес активност в еврозоната, пада до 13.5 пункта през април, сочат предварителни данни.

През март същият индекс записа най-големия си месечен спад, като се срина до 29.7 пункта. Свиването на PMI (стойност под 50 пункта) обикновено е индикатор и за спад на икономическия растеж.

“През април отчитаме безпрецедентни поражения върху икономиката на еврозоната в условията на блокадите заради вируса, падащото търсене в световен мащаб и недостига, както на служители, така и на материали,” казва в свое изявление CNBC Крис Уилямсън, старши икономист в IHS Markit.

Уилямсън добавя също така, че икономическата активност през второто тримесечие може да “отчете най-големия си спад в съвременната история.”

Страните от еврозоната са едни от най-тежко засегнатите от вируса, като Италия, Испания, Франция и Германия са в топ пет на държавите с най-много заразени.

Горанов: До седмици ще сме 100% готови за чакалнята на еврозонатаНа 70% е готова и последната банка, непокрила досега изискванията на ЕЦБ, заяви пред БНТ финансовият министър

Повечето европейски правителства въведоха блокади, за да ограничат разпространението на вируса.

В резултат на това техните икономики спряха, като ресторанти, магазини, кина и редица други бизнеси бяха затворени.

От МВФ пък прогнозираха, че икономиката на еврозоната ще се свие със 7.5% през 2020 г.

Европейските лидери трябва да обсъдят допълнителни мерки за стимули по-късно днес.

Финансовите министри от еврозоната изготвиха пакет на стойност половин трилион евро за справяне с икономическите сътресения от пандемията, но всяко правителство в ЕС споделя, че са нужни още средства.

В интервю за CNBC Уилямсън заяви: “Не мога да кажа, че съм оптимист относно срещата днес.”

“Мисля, че каквито и мерки да бъдат приети, имаме сътресение, което ще е трудно да се премахне напълно от системата,” добави той.