Пандемията от COVID-19 ще приключи - в най-добрия случай, през 2022 г. Това е прогнозата на милиардера и основател Microsoft Бил Гейтс.

Според него, ако подходът към заразата е глобален, разпространението й би трябвало да намалее през следващата година.

Той прогнозира още, че ако в началото на 2021 г. в САЩ стартира ваксинация срещу коронавирус, ситуацията в страната ще се нормализира до лятото.

В интервю за Fox News Гейтс заявява, че пълното възстановяване ще е възможно към края на следващата година, ако САЩ помагат и на други държави.

Бил Гейтс прогнозира със смразяваща точност вируса през 2015 г.„Може да се появи вирус, при който хората се чувстват достатъчно добре, макар и да са разпространители на заразата, че да се качат на самолет или да отидат на пазар“, казва Гейтс. Звучи ли ви познато?

„В най-добрия случай епидемията ще свърши през 2022 г. Нивата на разпространение на инфекцията обаче трябва да бъдат намалени през 2021 г. с глобален подход", казва милиардерът.

Той е оптимист, че борбата с COVID-19 няма да продължи вечно, тъй като светът има на разположение както технологиите за разработване на ваксини, така и финансиране, и специалисти.

Гейтс обяви още, че нивото на ваксиниране в света по време на пандемията е спаднало с 14%, допълвайки, че така е унищожен напредъкът, постигнат през последните 20 години.