Барове край басейна, въртящи се ресторанти, мраморни фоайета и огромни закрити басейни.

Това са стандартни функции на луксозните западни хотели. Оказва се, и на местата за настаняване в Северна Корея.

Книгата "Хотелите на Пхенян" на автора Джеймс Скулин и фотографа Никол Рийд отвежда читателите в замръзналите във времето, но изненадващо бляскави хотели на столицата на една от най-тайнствените страни в света.

Снимките показват широкия спектър от удобства, които предлагат те, макар че румсървисът не съществува, а Wi-Fi връзката е изключително рядко срещана.

Те осигуряват рядка възможност за проява на творчество за мениджъри и интериорни дизайнери в усрловията на мрачен авторитарен режим, като някои от декорите са ослепителни, дори сюрреалистични.

Декорът на хотелите, разкрива Джеймс, оставя "усещането, че сте на снимачната площадка на Уес Андерсън" (американски кинорежисьор, бел. ред).

Скулин, който е от Мелбърн, посещава 11 хотела и казва, че едно от любимите му места е караоке залата в хотел Koryo.

„Тя е много кичозна и сюрреалистична. Има три различни вида плочки на пода, а всяка стена е с различни тапети. Мъниста висят от тавана, които създават атмосфера от 70-те години, докато футуристичните въртящи се столове в бара изглеждат като нещо от анимацията "Семейство Джетсън", разказва той.

„Интересно е да си представим, че някой е проектирал тази стая без никога да е пътувал в чужбина или да е бил изложен на влиянието на други страни, които не са Северна Корея.“

Джеймс е бил фен и на въртящия се ресторант на хотела на последния етаж, където се сервира храна на фона на севернокорейски революционни песни - характеристика на всички хотели, които са посещавали.

Скулин добавя: „Хотел Koryo се счита за най-луксозния от всички, а въртящият се ресторант е хубаво място за питие и разглеждане на хоризонта на Пхенян“.

Той обяснява още, че хотелите "са безупречно поддържани и разполагат с пълен персонал по всяко време". Който пък винаги осигурява отлично обслужване.

Всички служители приемат работата си много сериозно и с гордост и искат да гарантират, че ще извлечете максимума от престоя си. Книгата включва снимки на някои представители персонала, но не винаги е лесно да се осигури тяхното разрешение.

Скулин посочва, че хотелите, всъщност, са доста пълни, главно с китайски туристи.

Той живее и работи в Пекин, когато за пръв път посещава Северна Корея като турист през 2012 г.

Целият туризъм е силно регулиран от правителството, така че Скулин влиза в Северна Корея като част от одобрена туристическа група.

Той е толкова привлечен от това, което открива, че доброволно се заема да работи за компанията и започва да предоставя обиколки с екскурзовод на пътуващите.

„Винаги съм се интересувал от страни със съветско минало. Те имат толкова различни култура и естетика от западните. Освен това фактът, че Северна Корея е толкова изолирана, прибавя очарованието на това да наблюдаваш как една държава се развива извън глобализирания свят," обяснява Скулин.

25 всекидневни дейности, забранени в Северна КореяКак живеят в най-изолираната в света страна

И добавя: „Пътуването там със сигурност не е за всеки, но като цяло мисля, че е по-добре да имаме отношения със Северна Корея, вместо да я изолираме.

Да видиш една държава с напълно различно общество, изолирана от Запада, със собствени политически, икономически и социални структури, е уникално преживяване - особено в глобализирания свят, в който живеем.“