Всяка година милиони хора по света започват някакъв режим или програма за отслабване.

Някои сменят коренно досегашния си начин на живот, други започват определена диета, трети залагат на много спорт и движение. Истината е, че ако нещо не бъде устойчиво във времето, а само за определен период, няма как да очаквате и дълготрайни резултати.

Според експерти идеята не е да спазвате диета за някакъв период, след което да се върнете към стария си начин нa хранене, а да превърнете това в начин на живот. Не всички режими обаче са създадени еднакво и не работят еднакво за всеки човек.

Ако обичате месо, тогава изберете режим, който да толерира това. Ако сте вегетарианец, тогава опитайте веган диета. В случай че работата ви е такава, че по цял ден нямате време за хранене, пробвайте периодичното гладуване.

Вижте няколко успешни програми, които са се доказали с времето и може да работят за вас. Всички те да избрани въз основа на следните критерии:

хранителни качества

устойчивост

ефективност за отслабване

допълнителни ползи за здравето

основана на научни изследвания

1. Средиземноморска диета

Средиземноморската диета е вдъхновена от хранителния режим на страни, като Италия, Испания и Гърция. В нея има много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, семена, протеини и здравословни мазнини.

За сметка на това добавените захари и храни, които са силно преработени или рафинирани, са ограничени. Въпреки че това не е диета, специално създадена за отслабване, много проучвания показват, че спазването на този режим може да доведе до загуба на тегло.

2. Растителна диета

Тази диета ви насърчава да ядете повече храни от растителен произход, включително плодове, зеленчуци, ядки, семена, масла и бобови растения. За разлика от веганската или вегетарианската диета, повечето диети на растителна основа не премахват изцяло месото или животинските продукти.

Тези храни обаче се приемат много умерено. Известно за диетите на растителна основа е, че са особено богати на фибри. Смята се, че те са по-ефективни за отслабване, в сравнение с конвенционалните диети, като подобряват контрола на кръвната захар, нивата на холестерола и възпалението.

3. Диета с ограничено количество въглехидрати

Диетите с ограничени въглехидрати често се препоръчват, за да подобрят контрола на кръвната захар и да подпомогнат загубата на тегло при хора с диабет тип 2. Има много видове диети с ограничено съдържание на въглехидрати, но повечето от тях налагат почти нулева консумация, докато в тази ограничението е до 130 грама въглехидрати на ден.

4. Противовъзпалителна диета

Противовъзпалителните диети включват храни, богати на хранителни вещества, за които е доказано, че се борят с възпалението, включително антиоксиданти и омега-3 мастни киселини.

Те са богати на храни, като плодове, зеленчуци, ядки, семена и тлъста риба. При тях обикновено се ограничават преработени продукти, пържени храни и напитки, подсладени със захар. Проучванията показват, че увеличаването на приема на противовъзпалителни храни, като плодове, зеленчуци и ядки, подпомага отслабването и повишава имунитета.

Според проучване при 100 жени с предменструален диндром комбинацията на диета с по-малко калории с редовна физическа активност в продължение на 12 седмици значително увеличава загубата на тегло и подобрява нивата на хормоните, редовността на менструалния цикъл, контрола на кръвната захар и плодовитостта.

5. DASH диета

Диетичният подход за спиране на хипертонията (DASH) е хранителен план, предназначен да насърчи загубата на тегло, да намали нивата на кръвното налягане и да предпази от сърдечни заболявания. Диетата включва плодове, зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни.

Междувременно червеното месо и храни с високо съдържание на добавена захар, сол или мазнини са ограничени. Доказано е, че диетата DASH намалява нивата на кръвното налягане, общия холестерол и LDL (лошия) холестерол, които са рискови фактори за сърдечни заболявания.

6. Периодично гладуване

Въпреки че има много вариации на периодичното гладуване, повечето включват ограничаване на приема на храна за период от 14–24 часа. Смята се, че периодичното гладуване може да бъде особено полезно за жените по време на менопаузата, а намаляването на калориите подпомага загубата на тегло.

Периодичното гладуване също може да намали инсулиновата резистентност и да помогне за стабилизиране нивата на кръвната захар.