Еспресо, кафе лате или капучино: 62% от населението на света посяга към поне една кафе напитка на ден.

Много хора пият кафе преди спорт, защото се казва, че то действа като естествен ускорител на ефективността и помага за повишаване на издръжливостта.

Но вярно ли е това?

Кофеинът е това, което дава ефекта на кафето. Веществото стимулира нервната система - увеличава производството на норадреналин в мозъка и по този начин има стимулиращо действие.

Понякога това е всичко, от което се нуждаете след кратък нощен сън или за да победите следобедната умора. Кафето достига своя максимален ефект около 30 минути след консумация.

Но какви са неговите ползи и по какъв начин то въздейства върху тялото ни?

То е с високо съдържание на антиоксиданти и повишава имунната ви система.

Телесната температура се повишава след пиене на кафе, тъй като кофеинът насърчава термогенезата. А това, от своя страна, увеличава метаболизма ви, така че изгаряте повече калории.

Кафето временно повишава кръвното налягане. Ако при вас е нормално, напитката може да има положителен ефект върху сърцето.

Кофеинът разширява бронхиолите на белите дробове. Това означава, че отпуска мускулите на бронхите и по този начин улеснява дишането.

Кофеинът временно стимулира бъбречната функция. Повишеното филтриране означава, че бъбреците ви произвеждат повече урина.

Кофеинът, киселините, танините в кафето стимулират перисталтиката.

Смята се, че кофеинът има и болкоуспокояващ ефект. Използва се в някои лекарства като спомагателен аналгетик (например срещу главоболие).

Подобрява ли кафето издръжливостта?

Черното кафе е популярен естествен енергиен източник сред любителите на фитнеса. Изследване, публикувано в International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, изследва ефекта от консумацията на кафе преди тренировка за издръжливост (бягане и колоездене).

Спортистите успяват да подобрят издръжливостта и представянето си в пет от девет проучвания. Освен това се смята, че кофеинът улеснява дишането, което помага да тичате по-бързо.

Следователно черното кафе може да подобри представянето ви преди тренировка. Има и ясни доказателства, че кофеинът има положителен ефект върху мускулната сила. От значение е количеството.

И така, колко чаши кафе трябва да изпиете преди да бягате или да тренирате?

Като цяло не бива да пиете повече от три чаши еспресо на ден. Големите количества могат да имат отрицателно въздействие върху организма, а ако имате стомашни проблеми, внимавайте с консумацията.