В много отношения Ерик Юан може да бъде даван за пример във връзка с икономиката по време на пандемията от коронавирус.

Неговата компания Zoom Video Communications Inc. предоставя платформа за училищно обучение, семейни събирания и бизнес срещи на над 300 милиона души дневно по време на пандемията.

Акциите на компанията зад продукта за видеоконферентна връзка Zoom поскъпнаха с над 500% от началото на годината, а състоянието на Юан, роден в Китай, но емигрирал в САЩ, преди време достигна 28.6 млрд. долара, което го направи 40-ия най-богат човек в света.

Този забележителен възход понесе сериозен удар вчера, след като от фармацевтичната компания Pfizer Inc. обявиха, че ваксината срещу Covid-19, която разработват заедно с германската BioNTech SE, има над 90% ефективност.

Цените на акциите на авиопревозвачи, петролни гиганти и оператори на хотели скочиха, докато тези на компании, които се облагодетелстваха по време на блокадите и работата от вкъщи, като Peloton Interactive Inc. и Netflix Inc.

Ключовият въпрос е дали този необикновен ръст може да бъде запазен или хората ще спрат да използват услугите на компании, като Zoom, след края на пандемията и след като се завърнат на работните си места.

Шефът на Netflix смята, че в работата от вкъщи „няма позитиви“Въпреки възгледите на Рийд Хейстингс, неговата компания се облагодетелства от това, че хората прекарват повече време у дома

Акциите на Zoom поевтиняха със 17% вчера, изтривайки 5.1 млрд. долара от личното богатство на Юан. Той е продал акции на Zoom за над 275 млн. длара през 2020 г., а състоянието му в момента възлиза на 20 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Основателят на Peloton Джон Фоули стана милиардер след поскъпването на акциите на неговата компания за фитнес оборудване в домашни условия. Състоянието му намалява с 300 млн. долара, след като цената на книжата на Peloton се срина с 20%.

Богатството на Рийд Хейстингс, основател на Netflix, пък се понижи с 416 млн. долара.