Тазгодишният празничен сезон несъмнено ще бъде различен от всеки друг, който сме преживявали.

Глобалната пандемия като че няма край, което означава, че въздействието на социалната изолация ще бъде по-силно от обикновено, а това ще направи повече хора податливи на самота.

Макар самотата да не се класифицира като състояние на психичното здраве, което може да се диагностицира, то може да повлияе на емоционалното и физическо здраве. Ето защо е важно да управлявате тези чувства, когато е възможно.

Ето какви съвети дават терапевтите, за да се облекчи самотата по време на празниците.

Организирайте виртуални празници с любими хора

Най-очевидното решение: Поддържайте връзка с близките си чрез видео чатове, телефонни обаждания и текстови съобщения. Виртуалните събирания са проста, ефективна и безопасна алтернатива на личния контакт.

Опитайте да организирате седмични видео срещи или може да добавите забавен обрат към разговора, като организирате размяна на подаръци или виртуална филмова вечер (защо не и с празнична тематика).

Излезте за малко

Въпреки че туристическите пътувания са едва ли не табу, това не означава, че не може да излизате. Може да излезете на терасата или в по-усамотена част на парка, да спортувате, да се разхождате, а защо не и да медитирате.

Освен това разговор със съседа, като същевременно поддържате социална дистанция, е друг начин да осъществите социален контакт. Дори само присъствието на някой друг може да помогне за противодействие на някои от ефектите на самотата, твърдят експерти.

Изградете си сутрешна рутина

Ако си имате някакъв сутрешен обичай, може по- леко и лесно да изкарате празниците. Очакването на времето да вдъхнете аромата на кафето или четенето на списание или книга, ще създаде усещане за уют и топлота.

Ако можете, вземете си домашен любимец

Всички знаем, че животните имат лечебна сила. Неслучайно те помагат на болни и възрастни хора. Точно те могат да бъдат и спасението от самота по време на изолация. Изследванията показват, че домашните любимци могат да помогнат за борба със самотата и за подобряване на психичното здраве на човек.

Говорете за вашата самота

Нищо не е по-самотно от това да страдаш сам. Може да се чувствате неудобно да говорите за това, което изпитвате, но разговор с приятел или член на семейството, на когото имате доверие, може да изгради усещане за свързаност.

Обърнете се към близките и говорете за вашата самота. Това ще ви позволи да се свържете с тях и да развиете по-стабилни взаимоотношения.

Започнете ново хоби, което винаги сте искали да опитате

Изучаването на нов език, ново умение, като готвене, рисуване, писане или нещо, което е в съответствие с вашите ценности, може да помогне за борба със самотата. Това не само потенциално ви свързва с други хора, които имат същото хоби, но дори може да намали неблагоприятните последици за психичното здраве, причинени от пандемията.

Доброволци онлайн

Доброволчеството може да помогне на някой, който е самотен, като предложи подкрепа и да помогне да промени живота на други хора, които също де борят с изолацията в момента.

Създайте свои собствени традиции

Самотата често може да ви подмами да мислите, че ви липсва контрол (защото в крайна сметка никой не избира да се чувства по този начин). Ето защо е добре да създадете свои собствени празнични традиции.

Пригответе специални ястия, изберете теми за празничен декор, създайте празничен филмов маратон или организирайте размяна на подаръци с други, които също са самотни. Това може да ви помогне да отклоните фокуса си към нещо, което ви дава усещане за очакване и повод за празнуване.

Започнете да практикувате всякакви стратегии за справяне сега

Независимо дали става дума за комбинация от някои от съветите по-горе или за план, изцяло направен от вас, бъдете проактивни относно прилагането на стратегии за справяне със самотата.

Ако за първи път прекарвате празниците сами, спомнете си причината: правите го за вашите близки, за себе си и за здравето на хората около вас. И ще бъде само тази година.