Пазарът на луксозни жилища в британската столица буквално "замръзна" по време на наложения лодаун в страната, съобщава Bloomberg.

Имотите в най-скъпите лондонски квартали стоят празни с месеци, по данни на имотната компания LonRes, цитирани от изданието. Намирането на нови наематели отнема средно около два месеца, което е най-дългият период от финансовата криза през 2008 година.

И то въпреки резкият спад в цените на наемите, които поевтиняват с най-бързите темпове за последното десетилетие.

Отливът на служители от офисите и спадът на чуждестранните посетители по време на пандемията се отразява най-тежко на луксозните централни квартали като Мейфеър и Найтсбридж. Това принуждава наемодателите да предлагат значителни "отстъпки", ако искат имотите им бързо да намерят нови обитатели.

Броят на луксозните жилища, които са свободни за отдаване под наем, нараства със 75% на годишна база.

За собствениците на имотите с цени от няколко милиона паунда, зимата може да се окаже много дълга, пише още изданието. Ограниченията, наложени за овладяване на разпространението на коронавируса на Острова, вероятно ще продължат да оказват натиск върху цените на наемите.

"Вероятно собствениците ще трябва да се примирят с факта, че поне още няколко месеца наемите ще останат доста по-ниски от средните си исторически нива", казва главният анализатор на LonRes Маркъс Диксън.

Правителството в Лондон полага усилия за ускоряване на масовата ваксинация на населението и постепенно възстановяване на нормалния ритъм на живот. Но при всички случаи пазарът на луксозни имоти едва ли ще може бързо да се върне към предкризисните си нива.

Все още не е ясно дали и кога служителите на компаниите ще се завърнат в офисите си, а в същото време на пазара продължават да излизат нови свободни жилища. Краткосрочните наеми, чийто основни двигатели са туризма и чуждестранните студенти, също са изправени пред неизвестността.

През декември цената на наемите във високия жилищен сегмент в Лондон бележи спад от 14% на годишна база. Тенденцията се наблюдава не само в централните части, но и в покрайнините, тъй като богатите наематели предпочитат да се изнесат още по-далеч от града.

Французите изместиха китайците от пазара на луксозни имоти в ЛондонПолитическият хаос във Великобритания и икономическите трусове, предизвикани от пандемията от COVID-19, се оказаха добра възможност за богатите французи


Тази ситуация дава възможност на наемателите да преговарят за по-добри условия. В повечето случаи те могат да договорят близо три пъти по-висока отстъпка от първоначалната оферта в сравнение със същие период на миналата година, преди избухването на пандемията.

"Наемодателите очевидно се опитват да ограничат загубите си, доколкото това е възможно. Реалността е, че броят на наемателите е по-нисък, а тези, които все пак са склонни да вземат под наем луксозно жилище, вече имат много по-високи претенции", казва още Маркъс Диксън.

Продавачите не са кой знае колко по-щастливи от наемодателите. Преди пандемията продажбите на луксозни имоти регистрираха две поредни тимесечия на ръст, но от пролетта на 2020 година цените регистрираха рязко понижение, възстановявайки негативния тренд, който властваше през последните няколко години.

Но въпреки това не липсват и поводи за оптимизъм. Експертите на LonRes са на мнение, че след края на пандемията пазарът може отново да тръгне нагоре, имайки предвид позитивните настроения, които преобладаваха точно преди появата на коронавируса.