Моята прогноза е, че през целия февруари ще имаме постепенно покачване на заболеваемостта. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на днешния брифинг на Националния оперативен щаб.

"Пред нас има две перспективи, или да я направим по подобие на Франция, където имаме сравнително бавно повишаване, или да я направим като Ирландия, Португалия и Испания със значително бързо нарастване и запълване на болниците", каза още той.

По кой от двата пътя ще минем, зависи изцяло от нас и от това как ще се държим и спазваме мерките.

Ситуацията не е много различна от миналата седмица. Към момента 14-дневната заболяемост в България е 90 на 100 хиляди, което ни отрежда 26-то място в ЕС и 6-то място на Балканския полуостров.

14-дневната смъртност у нас е 9.9 на 100 000, което пък ни отрежда 13-то място в ЕС.

Това, което ни кара да бъдме нащрек, е развитието на ситуацията вътре в страната по области. Към момента имаме 8 области, които са в червената зона, като тази с най-голямата заболеваемост е Кюстендил с 245 на 100 000, а с най-ниска е Търговище с 36 на 100 хиляди.

Главният държавен здравен инспектор направи уточенение и относно данните, публикувани от Единния информационен портал.

„До момента излизаха данни за направените имунизации, а не за ваксинираните лица. За да сме съвсем наясно, към момента в страната са приложени 54 хиляди, като с две дози са 16 хиляди“

"В момента има 32 хил. дози ваксини, защото 21 хиляди от тях пригнаха в понеделникВеднъж разпределени, те се използват в рамките на 1 седмица. Изискването да намериш 6 души на флакон обаче също не е лесно. За да не губим ваксини и дози, ние започваме ваксинация, когато имаме осигурени лица, че и дори 1-2 души повече, защото всичко се случва", поясни Кунчев.

До момента са обхванати 1400 учители, а продължава и ваксинацията в домовете за възрастни хора. Общо тествани са над 22 хиляди учители, като 45 от тях са с положителни проби.