Най-вероятно повечето хора вече са чували за кетонната диета, известна още като „кето“.

И макар да е популярна сравнително от скоро, тя съществува от 20-те години на миналия век. Въпреки това хората през 20-те не я следват, за да свалят килограми, а за лечение на деца с епилепсия.

И все пак това не попречи на така наречените диетични гурута да я използват за продажба на книги и програми за отслабване. Тази изключително нисковъглехидратна диета се фокусира главно върху храни с високо съдържание на мазнини.

Подобно на диетата на Аткинс, кето диетата може да помогне на човек да отслабне, като постави тялото в метаболитно състояние, наречено кетоза. Но безопасно ли е?

Ето 16 опасности от кето диетата, за които трябва да знаете:

Повишен глад

Спазването на диета е трудно. А придържането към режим, който не позволява консумацията на въглехидрати, е още по-трудно. Изследванията показват, че повече от половината, опитали кето диетата, са се отказали от нея още през първата седмица. На всичкото отгоре, хората връщат повече килограми, отколкото първоначално са загубили.

Промени в настроението

Хората, пробвали диетата, се оплакват от промени в настроението. Опитът да се пребориш с апетита и глада си е неприятен. Кето диетата може да доведе до ниски нива на кръвната захар, което води до депресия и тревожност.

Кома

Кетоацидозата настъпва, когато кетозата е прекалено силна. Това е сериозно и опасно за живота състояние, свързано с високи нива на кръвната захар.

Нисък прием на натрий

Натрият е полезен за нашите тела. Помага на мускулите ни да се свиват и за регулирането на течностите. Резултатът от липсата му – чести крампи, липса на енергия и замъглено съзнание.

Често боледуване

Част от здравата имунна система е здравословното хранене. Храните, богати на омега-3 мазнини, като плодове и пълнозърнести храни, за съжаление, не са част от диетата. Това излага на риск имунната ви система, а и причинява дисбаланс в добрите и лошите бактерии на тялото.Лош дъх

След като тялото ви разгражда храни с високо съдържание на мазнини, то ги превръща в кетонни тела - съединения, като ацетон и ацетооцетна киселина. Тялото ще опита да балансира и излишните кетони, в крайна сметка, ще бъдат издишани, причинявайки неприятен дъх. Въпреки че това не е опасен страничен ефект, той е отрицателен.

Висок холестерол

Високите нива на холестерола увеличават риска от сърдечни заболявания. Кето диетата набляга на храни с високо съдържание на мазнини, като протеини и млечни продукти, а това може да доведе до висок холестерол.

Нередовен цикъл

Наличието на здравословен нормален менструален цикъл е знак, че тялото ви функционира правилно. Цикълът също така осигуряват на женското тяло хормони, които го поддържат здраво. Жените, които отслабват с кето диета, могат да имат нередовен цикъл, а това да доведе до депресия и безпокойство.

Стомашни проблеми

Кето диетата е свързана с диария и запек. Невъзможността да приемате храни, богати на фибри, като плодове, зърнени храни и боб, причинява запек. От друга страна, богатите на мазнини храни, които можете да ядете, като млечни продукти, месо и масла, понякога водят до диария.

Ниска енергия

Много хора споделят, че се чувстват отпаднали по време на спазване на кето диета. Вашето тяло се нуждае от време, за да се адаптира към загубата на въглехидрати. Усещането за мудност и умора през първите няколко седмици от новата диета не е добър начин да започнете промяна в начина на живот. Това може да доведе до обезсърчение и прекомерно хранене.

Дехидратация

Вашето тяло ще се справи с водата и електролитите по различен начин, когато започнете кето диетата. В началото може да се чувствате малко подпухнали, като това се дължи на загубата на водно съдържание. В много случаи намаляват и електролитите. Това са минерали, които помагат за поддържане на водния и киселинен баланс в тялото.

Кето грип

Когато тялото ви вече не приема въглехидрати, то търси други източници, които да спомогнат за изгарянето на енергия. Вместо то да изгаря глюкозата, тя се превръща в кетони. Това води до шок и може да причини симптоми, подобни на грипа, като мускулни болки и умора.

Ниска кръвна захар

Въглехидратите са важна част от нашата хранителна пирамида. Те трябва да бъдат основният източник на енергия на тялото при здравословна, балансирана диета. Особено за хора с ниска кръвна захар е доказано, че въглехидратите помагат да се контролират нивата й.

Непоследователност в диетата

Кето диетата е строга и трудна за спазване за продължителен период от време. Хората на тази диета са длъжни да се върнат към нормалните си хранителни навици, след като са загубили теглото, което са искали. Факт е обаче, че е доказано, че прекратяването на диета води до повишен апетит и наддаване на тегло. А интензивните колебания в теглото не са здравословни за тялото.

Камъни в бъбреците

Тъй като диетата е с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини, преработеното месо съставлява голяма част от нея. Когато тялото ви обработва протеини, това повишава киселинността и калция в урината, а това улеснява развитието на камъни в бъбреците.

Загуба на мускули

Въпреки че е вярно, че мускулите тежат повече от мазнините, колкото повече мускули имате, толкова повече калории ще изгорите. Установено е, че хората, които са били на кето диета в продължение на три месеца, са загубили мускулна маса в краката си.