Уморен пилот заспа по време на полет и изпусна летището, на което трябваше да кацне.

Инцидентът е от Австралия и се случва на 2 юли 2020 г., съобщава The Independent.

Пилот на самолет Cessna 208B лети от Кернс до летище Редклиф на "преместващ полет" - тоест на борда няма пътници.

Според доклад на австралийското Бюро за транспортна безопасност (ATSB) ръководителят на въздушното движение (ATC) се опитал да се свърже с пилота преди предстоящото му кацане на летището в Редклиф, но не получил отговор през следващите 40 минути.

След многократни опити за осъществяване на връзка, пилот на друг самолет се опитал да се приближи до Cessna 208B, инструктиран от операторите, за да задейства системата за предупреждение за сблъсък, но и това не сработва.

Когато самолетът вече се намира на 111 км югоизточно от летище Редклиф - в Тихия океан, пилотът се събужда и се свързва с контролната кула. След това самолетът каца успешно на летище Голд Коуст, на повече от 128 км от Редклиф.

Това, което не е добре да знаете при нощен полет Споделено от пилот

Според доклада на ATSB, пилотът минава през лоши метеорологични условия при излитане, изкачвайки се от 3000 до 3300 метра височина.

Властите смятат, че пилотът е заспал от умора, а вероятно и от използването на допълнително количество кислород на тази височина, което е довело до лека хипоксия.

Този ​​инцидент подчертава значението на това пилотите да следят собственото си здраве и благополучие, за да гарантират, че са добре отпочинали и адекватно нахранени, особено при провеждане на еднопилотни операции, посочват още от ATC.