Остават само няколко седмици до полета в космоса на главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, неговия брат Марк и неидентифициран пътник, който плати 28 млн. долара за място на борда на ракетата New Shepherd на компанията на милиардера Blue Origin.

В интервю за Fox Business от NASA обявиха, че имат послание за милиардерите, които се надпреварват да стигнат до космоса – това няма да е Дивият Запад за онези, които искат да пътуват до там.

"Следя положението, но те ще трябва да преминат същите взискателни физически и психологически прегледи, както всеки друг професионален астронавт," заяви ръководителят на НАСА Бил Нелсън.

"Искаме екипажът, който вече е там на космическата станция, да бъде в безопасност, когато има посетители и не трябва да очаквате нищо по-малко от това," добавя Нелсън.

Конкуренция между свръхбогатите бизнесмени е голяма. Съобщението за полета на Безос, което е насрочено за 20 юли, беше последвано от изявление, че компанията на Ричард Брансън Virgin Galactic може да се опита да изпревари основателя на Amazon.

Колко са частните инвестиции в космически проекти и изследвания?Общият размер на частните инвестиции в т. нар.

Позовавайки се на анонимен източник, блогът Parabolic информира, че Virgin Galactic планира тестови полет с Ричард Брансън по време на уикенда за 4 юли.

При запитване за коментар от страна на Insider от компанията на Брансън не са отрекли информацията.

Пътуването извън границите на планетата Земя обаче не е желание само на милиардерите. Тази амбиция се споделя и от много обикновени граждани, които вече могат да се включват в различни състезания.

Компанията на милиардер Илон Мъск SpaceX е сред тези, които създадоха състезания за желаещи да летят в Космоса. Междувременно, победителят от състезанието на Discovery Channel "Кой иска да бъде астронавт" се очаква да пътува до Международната космическа станция през 2022 г.