Целта на националните паркове обикновено е да запазят особено красива или уникална природа.

Норвегия обаче се надява, че най-новите разширения на нейните защитени територии ще служат и за борба с изменението на климата.

Скандинавската страна наскоро обяви, че ще създаде 10 нови национални парка. Четири от тях ще са издяло нови, а шест природозащитни зони ще бъдат модернизирани и превърнати в национални паркове.

Норвегия също така планира да разшири осем вече съществуващи национални парка, съобщава T+L.

"Загубата на биологично разнообразие поради развитие и интервенция е едно от най-големите предизвикателства в света", казва новрежкият министър на климата и околната среда Свеинюн Ротатенн, добавяйки, че Норвегия не е изключение от въздействието на тази заплаха върху природата.

"Затова правителството сега иска да инициира повече защитни процеси там, където местните общини и норвежката агенция за околна среда препоръчват да се изгради национален парк", казва Ротатенн.

Четирите нови национални парка са разположени в Западна Норвегия. Разширените национални паркове ще включват Rohkunborri, Blåfjella-Skjækerfjella, Skarvan-Roltdalen, Femundsmara, Dovre, Jostedalsbreen, Jotunheimen и Raet.

Jotunheimen вече е сред най-популярните национални паркове в страната, тъй като е дом на планинската верига Jotunheimen, която не само е най-високата в Норвегия, но и в Северна Европа.

11 от най-отдалечените дестинации в светаКогато става въпрос за избор на нова дестинация, някои пътешественици се задоволяват да избират места в близост до дома, докато други са готови да отидат до края на земята. Буквално

"Националният статус на парка е най-доброто качество на качеството, което можем да дадем на парче норвежка природа. Че една област става национален парк, означава, че [то] има много специални естествени ценности, които смятаме, че е особено важно, че Норвегия защитава и отнема Грижа за бъдещето - каза Ротавърн.

Норвегия в момента има 47 национални паркове, включително някои, които са определени на ЮНЕСКО за световно наследство както за тяхното културно, така и за природно наследство.