Увереността не е черта, с която човек се ражда.

Точно както мускулите в тялото ви, това е нещо, което се изгражда и подобрява всеки ден с непрекъсната практика.

Има няколко начина за изграждането на увереност в дългосрочен план, като например да знаете какви са вашите ценности и да практикувате положително мислене, пише CNBC.

Понякога обаче имаме нужда да показваме увереност на момента.

Ето някои от любимите на психологически трикове на Тес Бригъм, психотерапевт от Сан Франциско, които правят така, че човек незабавно да изглежда по-уверен пред други хора:

Обърнете негативните предположения

Без да осъзнаваме, ние често правим предположения за уменията, които ни липсват.

Да кажем, че като подрастващи винаги сте били срамежливи, така че сега, като възрастни, да говорите пред други ви изглежда като нещо, в което се справяте ужасно. За съжаление, вашият шеф ви е помолил да направите презентация пред екипа.

Предизвикайте негативните схващания, които имате за себе си, като ги обърнете. Това може да бъде направено, като си повтаряте всеки ден: “Аз съм отличен публичен оратор и хората искат да чуят моите идеи.”

Не спирайте да си го повтаряте на ум или на глас. Така ще усетите, че не се чувствате толкова притеснени и усещате, че сте по-подготвени.

Не казвайте „Аз мисля“ или „Аз не съм сигурен“

Заменете показващите слабост думи и фрази с такива, които ви карат да изглеждате по-професионално и по-способни.

Когато разговаряте с други хора, избягвайте да започвате или да завършвате изречения с “Аз мисля”или “Аз не съм сигурен.” Вместо това това използвайте “Аз вярвам,” което показва, че контролирате мисълта и пресъздавате една спокойна увереност.

Други фрази, като “По мое мнение”, също правят така, че да звучите не толкова уверени. Просто пристъпете към същността на нещата и отстранете ненужните въведения.

Начинът на отглеждане на деца, който създава лидериДобрите намерения на вашите родители може да са повлияли негативно на вашето самочувствие, но има какво да направите по въпроса

Спомняйте си за време, в което сте се чувствали уверени

Точно преди да направите нещо, което ви притеснява, опитайте едно упражнение за визуализация, при което си припомняте предишен опит, в който сте имали оптимално ниво на енергия, концентрация и постижения.

Разиграйте отново случилото се в ума си. Какво сте правили? Кой е бил там? Каква реакция сте получили от другите? Как сте се чувствали, когато всичко е приключило? Вземете тази положителна енергия и увереност и се върнете в настоящето.

Стоите далеч от социалните медии

Много е лесно човек да си губи времето в социалните медии и да се сравнява с другите. Не забравяйте обаче, че тези постове или видеа, които виждате, невинаги отразяват реалността. Ничий живот не е идеален.

Увереността идва от това да вярвате в себе си, в собствените си възможности и на какъв етап от своето лично пътешествие се намирате. Сравнявайки себе си с другите, които споделят само “бляскавите” неща в живота си, не ви позволява да видите ясно своите собствени постижения.

Не влизайте в социалните медии, когато се чувствате неуверени в себе си или когато ви предстои да направите нещо трудно. Вместо това вземете един дневник и пишете в него нещата, които сте направили и с които се гордеете.

Носете нещо, което ви кара да се чувствате силни

Всички разполагаме с “онази дреха” — рокля, костюм, чифт дънки, някакво бижу, която ни кара да се чувстваме страхотни и силни. Носете тези неща, когато имате нужда от бърз прилив на увереност или имате скучен ден.

Проучвания показват, че дрехите, които носим, могат да повлияят на нашите когнитивни процеси. Те могат да подобрят представянето ви и да засилят впечатлението на другите хора за вас.