Оборотът на първата в България Многостранна система за търговия на финансови инструменти MTF SOFIA достига 688.2 млн. лв. за 2021 г. Това представлява ръст от над 41% на годишна база.

Системата MTF SOFIA (от англ. Multilateral Trading Facility) стартира дейността си в началото на месец март 2016 г. и се управлява от Капман Холдинг.

Към настоящия момент на пазара са допуснати до търговия 102 емисии на сегмент акции, 55 на сегмент облигации и 14 на сегмент деривати, както и вторият Пазар за растеж в България, който е обособен в отделен сегмент.

MTF SOFIA е и единственият пазар в страната, на който се търгуват сертификати, базирани на изменението на фиксинга на лева спрямо щатския долар, определян от Българската народна банка, както и върху електроенергия.

От създаването си пазарът регистрира постоянен ръст в броя на транзакциите и изтъргуваните обеми. Оборотът за 2021 г. е в размер на 688.2 млн. лева, като с най-висок обем са сделките сключени на сегмент Деривати.

От регистрираните 14 емисии на този сегмент, 4 сертификата са базирани на изменението на фиксинга на БНБ на лева към щатския долар със сетълмент 7, 14, 21 и 30 дни, а 10 са базирани на електическа енергия на основа на цените, постигнати от търговията на Българска независима енергийна борса в сегмента ден напред.

Всяка от емисиите сертификати притежава ISIN код, а сетълментът на транзакциите е чрез системата на Централен депозитар АД по обичаен за търговията с ценни книжа начин. Сертификатите са финансови и не носят задължение за физическа доставка.

БФБ и Aтинската борса със споразумение за развитие на български дериватиОбхватът на споразумението включва въвеждането на фючърси върху избрани акции, търгувани на БФБ, и фючърси върху основния индекс на Борсата - SOFIX

"Търговията с електрическа енергия на места за търговия е сравнително нова, и, сама по себе си, е уникална поради естеството си. Енергията не може да бъде съхранявана на склад, за да бъде реализирана по-късно", коментира за Profit.bg председателят на Съвета на директорите на Капман Ангел Хаджийски.

Той обяснява, че за да се управляват процесите и да се избегнат парични загуби, всяко звено от производител до индустриален потребител е наложително да използва методи за хеджирането на риска от загуби.

Това се извършва чрез хеджиране с финансови инструменти. Поради липса на клирингова институция, търговията с деривати (фючърси и опции) липсва и ако трябва се използват услуги, то те се предоставят от външни участници.

"Това правило важи за всички инструменти, търгувани тук. В тази ситуация решихме да създадем инструмент, който да се търгува тук и да се използва наличната инфраструктура за приключването на сделките, и да не попада в обхвата на тежката нормативна регулация", казва Хаджийски.

В останалите сегменти на MTF пазара търговията с акции възлиза на 128.31 млн. лв., което е около 20% от оборота в същия сегмент на Българската фондова борса. При облигациите оборотът на MTF възлиза на 121.8 млн. лв., което се равнява на 72% от този на БФБ.

На годишна база ръстът на оборота в сегмент Акции на MTF е с 27%, а при облигациите е близо три пъти.

Броят на сделките в сегмент Акции на MTF за 2021 г. е 311 (при 219 за предходната 2020 г.), на Облигации - 135 (при 75 за 2020 г.), а на Деривати - 2269 (при 2178 за 2020 г.).