Bombardier обяви своя самолет Global 8000, който е в процес на разработка, за „най-бързия и с най-дълъг обсег бизнес джет в света“.

Машината ще има капацитет до 19 пътници, максимална скорост от 0.94 маха и обхват от 8 000 морски мили.

Интериорът ще включва четири жилищни пространства, седалки Nuage с позиция "нулева гравитация" за намалено налягане и подобрена циркулация, както и изключително голяма кухня.

Очаква се самолетът, чиято цена е 78 милиона долара, да влезе в експлоатация през 2025 г. По това време операторите на Global 7500 ще бъдат поканени да модернизират своите самолети с подобренията в производителността на Global 8000.

Възможностите на машината бяха представени на демонстрационен полет на Bombardier Global 7500 през май 2021 г. Самолетът постигна скорост над 1.015 Маха и се превърна в първия от транспортна категория, който надминава скоростта на звука с устойчиво авиационно гориво.

Асен Василев ще вземе участие във форума на Profit.bg Шумът на паритеСлед две години в дигитален формат, 13-ото издание на Шумът на парите отново се завръща пред публика

Bombardier не е единствената компания, която работи върху свръхзвукови полети, посочва Fox News.

United Airlines сключи партньорство с базираната в Колорадо Boom Supersonic, за да предложи полети на борда на своите свръхзвукови самолети Overture още през 2029 г. Overture, в крайна сметка, ще превозва до 88 пътници, пътувайки със скорост от 1.7 Маха и обхват от 4 250 морски мили.