През годините тялото ни претърпява различни промени.

Можем да качим или да свалим килограми, можем да експериментираме с различен цвят на косата и да трупаме мускулна маса с помощта на редовни тренировки.

Можем да променим тялото си по различни начини - но не и ръста си.

Няма нищо лошо в това да си по-висок или по-нисък от средния ръст за човека. Най-сериозните проблеми, с които бихте могли да се сблъскате, е неловкост, когато обуете високи токчета (защото ще се извисявате над всички останали с една глава) или когато не можете да видите сцената по време на концерт (защото около вас има тълпа от по-високи хора).

Може би ви е интересно да научите колко е средният ръст за жена?

По данни на Medical News Today, трудно може да се посочи какъв точно е средният ръст на жените в цял свят. Това е така, тъй като всяка страна има свой начин на измерване и представяне на тези данни. Според редица неофициални източници обаче средният ръст на жените е 160.2 см, пише marieclaire.ru.

От данните научаваме още, че в Латвия живеят най-високите жени. Техният среден ръст е 169.8 см.

Най-ниските дами пък се срещат най-често в Гватемала. В тази страна средният им ръст е 149.3 см.

Можем ли да повлияем на ръста?

Изданието Healthline посочва няколко фактора, които влияят на ръста, включително генетиката, хранителното меню, нивото на активност и осанката.

Най-доброто време за спортуване се различава при мъжете и при женитеЖените горят повече телесни мазнини по време на сутрешните тренировки, докато при мъжете това се случва вечер

Макар да не сме в състояние на контролираме кои са нашите родители, има данни, които свидетелстват, че ръстът може да се промени и с времето да станем по-високи.

Това не означава, че за една нощ ще можете да станете с няколко сантиметра по-високи. По-скоро средният ръст се увеличава с всяко следващо поколение.

В целия свят хората са станали по-високи през последното столетие. Европейските и източноазиатските страни са увеличи най-много своя среден ръст. В голяма степен това е свързано с постиженията им в областта на медицината и подобряването на качеството на живота.

Ако искате да станете по-високи, изданието Medical News Today препоръчва да се погрижите за стойката си, да спортувате и да си набавяте дневната доза калций.