През първите седем месеца на 2022 г. броят на мигрантите в Европейския съюз е нараснал с 86% в сравнение със същия период на миналата година, съобщи граничната агенция на блока Frontex, цитирана от БГНЕС.

Само през юли броят им се е увеличил с 63% на годишна база до 34 570 души. Общо 155 090 мигранти са пристигнали в ЕС за периода от януари до юли, се казва в съобщението.

Украинските бежанци, които влизат в ЕС през граничните пунктове, не са включени в данните, уточнява агенцията.

По данни на Frontex от началото на руската инвазия през февруари досега в ЕС са влезли 7.7 млн. украински граждани.

Повече от 14 866 незаконни влизания, или почти три пъти повече, отколкото през юли миналата година, са регистрирани през Западнобалканския маршрут, който продължава да бъде най-активният.

Основните националности по този маршрут са били мигранти от Сирия, Афганистан и Турция.

От януари до юли централният средиземноморски маршрут е използван от над 42 500 мигранти, което е с 44% повече в сравнение с първите седем месеца на миналата година.

Броят на откритите случаи по маршрута през Източното Средиземноморие остава висок с 22 601 пристигащи, което е над два пъти повече в сравнение с миналата година.

Броят на пристигналите в Кипър съставлява повече от половината от общия брой на откритите случаи, като по-голямата част са мигранти от Сирия, Нигерия и Конго.

На източната граница на ЕС броят на незаконните преминавания е намалял с 32% от началото на годината и е спаднал до 2923.

Основните националности, придвижващи се по този маршрут, са украинци, иракчани и беларуси.

Междувременно пресичането на Ламанша се е увеличило с 55% в сравнение с периода януари-юли 2021 г., като според Frontex са установени 28 000 случая.