Според предварителни данни, публикувани в сряда, инфлацията в еврозоната леко се забавя през ноември. От няколко месеца потребителските цени в 19-членния регион са изключително високи. Миналия месец инфлацията надхвърли 10%, което подчертава сериозността на кризата с повишаването на разходите за живот в блока, съобщава CNBC.

Първоначалните данни на европейската статистическа служба от сряда показват, че през този месец общата инфлация в еврозоната е била 10% на годишна база, което представлява спад с 0,6 процентни пункта спрямо октомври.

Енергията и храните продължават да допринасят за високите стойности на инфлацията, но при първата група се наблюдава забележим спад. По данни на Евростат енергоносителите се очаква да имат ръст от 34,9% на годишна база през ноември спрямо 41,5% през октомври.

Този спад от 10,6% през октомври до 10,0% през ноември е първият от юни 2021 г. насам и надхвърля очакванията на анализаторите. Според Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в Capital Economics, обаче не би било изненада, ако основната инфлация през декември или януари отново се повиши с оглед на волатилността на месечните данни. По думите му очакванията са през следващата година тя да спадне.

От CNBC цитират представител на ЕЦБ, който по-рано този месец коментира пред новинарската агенция, че пикът на инфлацията е "на една ръка разстояние".

Спадът на инфлацията би могъл да се дължи на неотдавнашното повишаване на лихвените проценти и да означава забавяне на този процес, въпреки че по-рано тази седмица президентът на ЕЦБ Кристин Лагард прогнозира по-нататъшни промени в референтната лихва.

"Очакваме да продължим да повишаваме лихвените проценти до нивата, необходими, за да гарантираме, че инфлацията своевременно ще се върне към нашата средносрочна цел от 2%", заяви тя пред европейските законодатели.

Централната банка повиши лихвените проценти три пъти през тази година и се очаква да го направи отново през декември. Все още не е ясно обаче колко повишения ще обяви ЕЦБ през следващата година. Според някои икономисти административните мерки трябва да отстъпят на реалната икономика и да ѝ позволяват да реагира на по-високите лихвени проценти, но други смятат, че инфлацията е на толкова високи нива, че тази политика трябва да бъде продължена.

През септември ЕЦБ изчисли, че годишната обща инфлация ще достигне 8,1% за 2022 г. и 5,5% през 2023 г. Очаква се тези стойности да бъдат ревизирани нагоре.