Oтмяната на много ограничения, свързани с Covid-19, в континентален Китай беше неочаквано и внезапно, но вместо да успокои ситуацията разкри редица нови икономически предизвикателства пред страната.

През последните две седмици местните и централните власти премахнаха някои мерки, които задържаха много хора вкъщи и принуждаваха предприятията да работят предимно в дистанционен режим. Най-важното от всички облекчения беше свързано с необходимостта от отрицателни тестове за пътуване в страната, но дори то все още не постига очаквания ефект.

CNBC посочва новите предизвикателства, с които трябва да се справя Пекин след разхлабването на мерките.

От края на ноември насам поръчките за продукти за понижаване на температура са нараснали десетократно, а фабриките не могат да се справят – с тази ситуация, която, според експерт, цитиран от CNBC, ще продължи поне още три или четири седмици.

Освен голямото търсене, стотици работници в складовете или офисите на компаниите в различни части на Китай дават положителни резултати за Covid-19, което допълнително затруднява нещата.

От днес Китай въвежда значително облекчаване на Covid мерките Новината за разхлабването на рестрикциите бе посрещната с радост в страната

Последствията от пандемията не подминават и логистиката. В неделя, китайската пощенска служба съобщи, че повече от 400 дистрибуторски пункта в Пекин и други части на страната са останали затворени по причини, свързани с Covid. За да станат ясни мащабите на проблема - на ден нейните офиси събират по 360 милиона пратки.

По неофициални данни проблеми има и за базираните на приложения услуги за доставка на храни и хранителни стоки. Те обикновено доставят в рамките на един час, но в момента това се случва в рамките на деня или дори на следващия ден.

„През последните две седмици китайското правителство направи внезапен 180-градусов завой по отношение на политиката на нулев ковид, като повечето от вътрешните мерки за превенция бяха напълно изоставени", коментира главният икономист на Nomura за Китай Тин Лу. "Но нарастващият брой на болните неутрализират положителното въздействие на облекченията в краткосрочен план."

Затова и социалната активност в страната остава потисната. Данните за трафика от Baidu показват, че повечето хора в големите градове като Пекин и Гуанджоу не са излизали навън.