Възходът на финтех компаниите и платформите, предлагащи „банкиране като услуга“ (BaaS), както и нарастващите възможности на мобилните мрежи и променящите се нагласи и нужди на потребителите, поставят традиционния банков сектор в съвсем нова ситуация.

Това изисква от него реакция, ако иска да запази водещите си позиции в сферата на разплащанята, при положение, че цените на неговите услуги постоянно нарастват в последно време. Развитие, обратно на това на значително по-гъвквите финтех компании.

Според констатациите на Zion Market Research към август 2022 г., цитирани от Fast Company, се очаква глобалният размер на пазара за финтех-като-услуга да нарасне с около 949 млрд. долара до 2028 г. при среден годишен темп на растеж от приблизително 17%.

Медията посочва четирите основни тенденции, които се очаква да променят из основи банковото дело в рамките на следващото десетилетие в следствие на трансформацията на сектора, наложена от новите реалности.

Засилени регулации подобряват работата на вградената финансова екосистема

През последните няколко години вградените финансови услуги под формата на мобилни приложения, които са на разположение на потребителите във всеки един момент, станаха неизменна част от ежедневието. Това позволи на всеки да се възползва от услуги от типа "купи сега, плати по-късно" за онлайн покупки, да извършва плащания с едно кликване, независимо дали става дума за физически магазин или онлайн пазаруване, да прави резервации и да заплаща за тях. И въобще всичко, което си помислите.

И все пак, инфраструктурата за вградено финансиране е все още в начален етап на развитие.

Пазарът се развива бързо и към момента не е обект на особен надзор или контрол на качеството. Със съзряването на индустрията обаче се очаква регулаторите да се ангажират все повече, стимулирайки по-специализирани и продуктивни банкови предложения. В крайна сметка това е добре за потребителите, тъй като ще създаде по-качествен банков продукт, посочват анализаторите.

Пет финансови тенденции, които 2022 г. преобърна 2022 г. беше трудна за инвеститорите. Но като се има предвид колко много тенденции смениха посоката си през годината, истинската изненада е, че не стана още по-лошо, коментира The Economist

Поколението Z създава условия за появата на нови финтех компании

Въпреки че представителите на Поколението Z все още са млади, техните навици и поведение по отношение на парите ще определят тенденциите през следващата декада. Доходите на тази група ще надминат тези на милениалите до 2031 г., като до 2030 г. ще се увеличат пет пъти и ще достигнат до 33 трилиона долара, което е повече от 1/4 от световните доходи, сочи статистика, цитирана от Fast Company.

Това поколение е родено в епохата на интернет, посочват анализаторите, живее в дигиталния свят и търси услуги, които съответстват на неговите ценности и възгледи по въпросите на разнообразието, равенството, приобщаването, околната среда, социалната справедливост и моделите за управление.

Това се потвърждава и от проучване, публикувано от Stanford Graduate School of Business, Rock Center for Corporate Governance и Hoover Institution през ноември 2022 г., в което са анкетирани 2470 инвеститори. То разкрива сериозни разлики между поколенията, като по-младите заявяват, че са много по-придирчиви дали мениджърите на фондове преследват своите цели за устойчивост.

Друго изискване, което според експертите Поколението Z ще постави пред финансовата индустрия, е персонализацията на услугите. С оглед на по-тромавите процедури в традиционния банков сектор, анализаторите смятат, че това ще се превърне във възможност за развитие на иновативни финтех услуги и активизация на BaaS платформите по отношение на иновациите.

Пасивното инвестиране в продукти с висока доходност ще стане по-често срещано, което ще постави началото на пазар на демократизирани, лесни за използване хедж фондове. Ще се появи нова категория финтех компании, ръководени от технологиите, които се грижат изключително за младите хора. А банковата индустрия ще продължи да се демократизира, тъй като трябва да заеме своето място сред Поколението Z, смятат експертите.

Влиянието на банковия сектор се увеличава

Пандемията не само ускори въвеждането на мобилното банкиране, но разшири и клиентската база на банковия сектор. Според Национално проучване на FDIC за 2021 г. едва 3% от домакинствата в САЩ не използват банкови услуги - с 23% по-малко в сравнение с 2019 г. и с 55% спрямо 2011 г.

През следващото десетилетие зоната на влияние на банковия сектор ще се увеличи. Предимно благодарение на възхода на вградените финанси, повече хора ще могат и ще искат да участват в банковата система, отколкото когато и да било преди. Те ще имат достъп до по-добри разплащателни и спестовни сметки, нови инвестиционни възможности, кредитни карти за повишаване на кредитоспособността и по-отворени банкови продукти, смятат анализаторите.

И тъй като представителите на Поколението Z традиционно изпитват известно недоверие към традиционния банков сектор, той ще трябва да отговори на тези очаквания, а това може да се случи, само ако се довери на технологиите.

Криптопазар 2023 – жив мъртвец или част от еволюцията на финансите?2022 г. се оказа брутален сблъсък с реалността за една индустрия, която стартира годините с много очаквания

Технологията, стояща зад криптовалутите, взима реванш

За никого не е тайна, че криптовалутите имаха най-тежката си година, откакто се появиха в дигиталното пространство. Въпреки това обаче много анализатори продължават да смятат, че децентрализираната система е бъдещето на финансите. Очакванията са през следващите няколко години тя да се разгърне по няколко начина - чрез ценни книжа и регулации, поява на първи потребителски корпоративни продукти и рязко увеличаване на случаите на използване извън финансите.

Концепцията за т.нар. стейбълкойнс пък може да се използва за цифрово представяне на всяка една национална валута, тъй като при нея дигиталните пари са подплатени с реална стойност. Подобни проекти могат да се считат за първите успешни примери за употребата на блокчейн в банковото дело.