Учените са разработили кръвен тест за диагностициране на болестта на Алцхаймер, без да е необходимо да се правят скъпи изследвания на мозъка или болезнена лумбална пункция, при която се взема проба от гръбначно-мозъчната течност.

Ако бъде утвърден, тестът ще позволи по-бързо диагностициране на болестта, което означава, че терапиите ще могат да започват в много по-ранен етап на развитие, съобщава The Guardian, цитирайки изследване, публикувано в списание Brain.

Болестта на Алцхаймер е най-разпространената форма на деменция, но диагностицирането ѝ продължава да бъде трудно, особено в по-ранните етапи на заболяването.

Основните използвани в момента методи са насочени към откриването на три маркера - анормални натрупвания на амилоиди и тау протеини, както и невродегенерация - бавна и прогресивна загуба на невронни клетки в определени области на мозъка.

Това може да се направи чрез комбинация от мозъчна образна диагностика и анализ на гръбначно-мозъчна течност. Лумбалната пункция обаче е сериозна процедура и може да бъде болезнена, а мозъчната диагностика е скъпа и отнема време.

Професор Томас Карикари от университета в Питсбърг, Пенсилвания, който участва в проучването, коментира, че много пациенти, дори в САЩ, нямат достъп до скенери, което се превръща в основен проблем за диагностиката на Алцхаймер. Затова и разработването на надежден кръвен тест ще бъде важна стъпка напред.

Научните открития на 2022, които обещават светло бъдеще за човекаОт ядрения синтез до космическата наука – човечеството направи важни крачки напред в много сфери

"Кръвният тест е по-евтин, по-безопасен и по-лесен за прилагане и може да подобри клиничната увереност при диагностицирането на болестта на Алцхаймер и подбора на участници за клинични изпитвания и наблюдение на болестта", категоричен е Карикари пред The Guardian.

Въпреки че настоящите кръвни тестове могат точно да открият отклонения в амилоидите и тау протеините, откриването на маркери за увреждане на нервните клетки, които са специфични за мозъка, е по-трудно. За да се справят с това предизвикателство, Карикари и колегите му от цял свят се фокусират върху разработването на кръвен тест на базата на антитела, който да открива специфична форма на тау протеина, наречена мозъчен тау, която е специфична за болестта на Алцхаймер.

Те го тестват при 600 пациенти в различни стадии на заболяването и установяват, че могат надеждно да разграничат болестта на Алцхаймер от други невродегенеративни заболявания. Нивата на протеина също така кореспондират с тежестта на амилоидните плаки и тау заплитанията в мозъчната тъкан на пациентите, починали от Алцхаймер.

Следващата стъпка е тестът да бъде валидиран при по-широк кръг пациенти, включително такива от различни раси и етноси, както и при хора, които страдат от различни етапи на загуба на паметта или други потенциални симптоми на деменция.