Американската Salesforce е поредната компания от технологичния, която съкращава служители в опит да намали разходите си.

Базираната в Сан Франциско компания за облачни изчисления съкращава около 10% от своята работна сила - повече от 7350 служители, съобщи Associated Press. Salesforce също така ще затвори някои офиси, допълва изданието, позовавайки се на публични документи.

За Salesforce работят близо 80 хил. души.

"Средата остава предизвикателна и нашите клиенти възприемат по-премерен подход към решенията си за покупка", казва изпълнителният директор на Salesforce Марк Бениоф в писмо до служителите, цитирано от AP. Той допълва, че предвид това компанията е взела “много трудното решение да намали работната си сила с около 10% в следващите седмици".

С този ход Salesforce допринася за зараждащата се тенденция “richcession” - прогнозата, че ако икономиката влезе в рецесия, хората с едни от най-високите доходи досега ще понесат по-голям удар от обикновено, тъй като съкращенията в сектора до голяма степен са насочени към “белите якички”.

Готови за “ричцесия” - защо по-заможните може да пострадат повечеЗаради силния пазар на труда в САЩ по-бедните американци са в по-добра позиция от обикновено

Освободените служители ще получат заплащане за близо пет месеца, здравно осигуряване и различни други придобивки, казва още Бениоф, който участва в основаването на Salesforce през 1999 г. Наскоро той стана единствен изпълнителен директор, след като Брет Тейлър подаде оставка като съизпълнителен директор и вицепрезидент през ноември, припомня AP.

Компанията очаква свързаните със съкращенията разходи да достигнат между 1,4 и 2,1 милиарда долара. Това включва около 1-1,4 милиарда долара, свързани с прехвърляне на служители, обезщетения, доходи на служители и компенсации на базата на притежавани акции.

Затварянето на офисите ще струва на Salesforce от 450 до 650 милиона долара. Очаква се през четвъртото фискално тримесечие да възникнат такси, възлизащи на от около 800 милиона до 1 милиард долара, допълва AP.

Технологиите, които ще променят живота ни следващите месециОт иновативни XR хедсети на Apple, през разбиване на пароли за Netflix, до нови върхове за изкуствения интелект

По време на пандемията технологичните компании наемаха агресивно нови служители, за да се справят с нарастващото търсене на услугите им, но нивата на наемане в Salesforce растяха бързо още от 2018 г. Работната сила се увеличaва повече от два пъти между 2018 г. и 2021 г.

Очаква се усилията на компанията да преструктурира персонала си да приключат до края на фискалната 2024 г., а действията, свързани със затварянето на офиси - през фискалната 2026 г.

Междувременно Reuters съобщи, че Amazon ще съкрати повече от 18 000 длъжности, като това ще бъдат част от обявено по-рано намаляване на работната сила. Агенцията се позовава на изявление на главния изпълнителен директор на компанията Анди Джаси. Базираната в Сиатъл компания започна съкращения в подразделението си за устройства през ноември.