Мемоарите на британския принц Хари, озаглавени Spare, са най-бързо продаващата се нехудожествена книга в Обединеното кралство по данни за британския пазар на издателя Transworld Penguin Random House, съобщи Reuters.

В първия ден на пазара са продадени 400 хил. екземпляра от биографията в печатен, електронeн и аудио формат.

"Знаехме, че тази книга ще полети, но това надминава и най-дръзките ни очаквания", каза Лари Финли, управляващ директор на Transworld Penguin Random House. "Доколкото ни е известно, единствените книги, които са се продавали по-бързо в първия си ден на пазара, са романите за Хари Потър", добавя той в изявлението си.

Мемоарите привлякоха интерес по целия свят заради разкритията и обвиненията на принц Хари към баща му крал Чарлз Трети, мащехата му Камила и по-големия му брат принц Уилям.

Кралска резерва: Мемоарите на принц Хари излизат в началото на 2023 г.Безкомпромисната честност на мемоарите ги превръща в победа на любовта над скръбта, казват от издателството

Ден по-рано херцогът на Съсекс каза, че „не изпраща текстови съобщения“ на брат си Уилям и описа кралицата консорт Камила като „злодейка“ в интервю с Андерсън Купър за CNN.

В 60-минутен разговор с Купър Хари казва, че желанието на Камила да се докарва пред британската преса я прави „опасна“ и ще има „трупове по улиците заради това“.

Той говори за недоверието на кралското семейство към съпругата му Меган Маркъл, предизвикано от това, че е „американка, актриса, разведена, черна…“.

„Тя трябва да е вещица“, проявява британско чувство за хумор херцога. А когато водещият го провокира, че семейната му динамика е като „Игра на тронове, но без дракони“, Хари отвръща: „Не гледам „Игра на тронове“, но определено има дракони и това е третата страна - британската преса."

Хари споделя още, че "не е бил поканен" на борда на самолета, отвеждащ други членове на кралското семейство до замъка Балморал преди смъртта на кралицата.

Говорейки за отношенията с брат си, Хари казва, че в момента "не изпраща съобщения" на Уилям. Добавя и че не е говорил с баща си от "доста време".

Попитан какво би си помислила майка му за разрива в отношенията с брат му, Хари казва: „Мисля, че тя би била разстроена от тази ситуация. Вярвам, че би искала помирение. И се надявам, че това е постижимо.“


Защо всички отново говорят за малката черна рокля на принцеса Даяна Елизабет Дебики носи роклята на Даяна в новия сезон на The Crown

На въпроса дали може да се завърне като пълноправен член на кралското семейство, Хари казва, че не вижда как това може да се случи.