Американските акции се покачиха в понеделник заради надеждите за стабилност в банковия сектор, след организираната от швейцарските регулатори сделка, в която банковият гигант UBS поглъща конкурента си Credit Suisse за малко над 3 милиарда долара.

След спада в петък и трите борсови индекса затвориха с повишение първата за новата седмица търговска сесия.

Dow Jones Industrial Average добави 382,60 пункта, или 1,2%, до 32244,58, което е най-големият еднодневен процентен ръст на индекса от 6 януари насам.

S&P 500 се покачи с 34,93 пункта, или 0,9%, до 3951,57.

Фокусираният върху технологиите Nasdaq Composite се покачи с 45,02 пункта, или 0,4%, до 11675,54.

Доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации се повиши до 3,477% от 3,395% в петък, обръщайки по-ранния спад. Най-активно търгуваните фючърси на златото скочиха с цели 2%, преди да забавят печалбите до 0,5%.

Денят след сделката между UBS и CS: Зомбито изчезна, но се роди чудовищеАсоциацията на банковите служители заяви, че е дълбоко шокирана от потенциалните последици от сделката за спасяването на 167-годишната Credit Suisse

Властите се опитват да спрат опасния спад на доверието в световната банкова система и да изпреварят потенциалния стрес на пазарите. Освен сделката между UBS и Credit Suisse, регулаторите се заеха да укрепят международния достъп до щатски долари.

Въпреки оптимизма на инвеститорите обаче, много от тях остават нащрек за нови сътресения.

Главни изпълнителни директори на големи банки, водени от Джейми Даймън от JPMorgan Chase & Co, обсъждат нови мерки за стабилизиране на закъсалата First Republic Bank, съобщи The Wall Street Journal. Акциите на банката паднаха с $10,85, или 47%, до $12,18 - най-ниското им ниво от 2010 г.


Всеки цикъл на ръст на лихвите през последните 70 г. е завършвал с рецесияТози път няма да е различно, казва стратег на Morgan Stanley

Акциите на други регионални банки се повишиха, като PacWest Bancorp поскъпна с $1, или 11%, до $10,28, а Fifth Third Bancorp с $1,26, или 5,1%, до $26,21.

Акциите на Amazon паднаха с 1,24 долара, или 1,3%, до 97,71 долара, след като компанията съобщи, че ще съкрати още 9 000 работни места, отделно от вече обявените планове за съкращения на 18 000 работни места в началото на януари.

В Европа акциите на Credit Suisse загубиха повече от половината от стойността си. Акциите на UBS първоначално паднаха с двуцифрени проценти, преди да отскочат до леко повишение. Търговията с акции на други големи европейски банки, включително BNP Paribas, Deutsche Bank и Banco Santander, също беше нестабилна.

Панконтиненталният индекс Stoxx Europe 600 добави 1%. В Азия основните индекси затвориха надолу. Китайският Shanghai Composite падна с 0,5%, Hang Seng в Хонконг загуби 2,7%, а японският Nikkei 225 се понижи с 1,4%.

Ще се забави ли инфлацията в САЩ?Въпреки че темпът на инфлация е по-нисък от 40-годишния връх от 9,1% миналото лято, цените продължават да нарастват над три пъти по-бързо, отколкото през десетилетието преди пандемията

Относно решението на Федералния резерв за лихвените проценти, инвеститорите са разделени в очакванията какво ход ще предприеме централната банка на срещата си тази седмица.

Goldman Sachs Group прогнозира, че Фед ще поддържа лихвените проценти стабилни. Трейдърите на лихвени фючърси виждат малко под 3 към 5 вероятност за увеличение на лихвите с четвърт пункт, според инструмента FedWatch на CME Group.

Според редица анализатори и в двата варианта има опасност.

„По-малкото повишаване на лихвите сега означава, че може да се наложи да бъде направено по-голямо увеличение по-късно, което би имало по-лоши последици", казва Дейлип Синг, бивш заместник-съветник по националната сигурност на САЩ по международна икономика. От друга страна има риск всяко увеличение да предизвика нелинейни щети на фона на страха на пазарите, добавя той.

Синг прогнозира, че Фед ще повиши лихвите с четвърт процентен пункт и че банкерите ще сигнализират, че вместо това те ще бъдат по-малко агресивни занапред, подобно на Европейската централна банка миналата седмица.

Въпреки че централните банкери се притесняват от нестабилните нива, с които намалява инфлацията, стресът върху банковия сектор в крайна сметка ще доведе до по-ниска инфлация, казва Хю Гимбър, стратег в J.P. Morgan Asset Management.


В банкова криза ли сме?Продажбата на Credit Suisse под пазарната ѝ стойност изплаши инвеститорите, но другите пазари се задържаха спокойни. Какво се случва?

Проблемна остава ситуацията с европейските AT1 облигации, които паднаха в понеделник, както и подобни книжа в Азия, след като швейцарските регулатори изненадаха инвеститорите, отписвайки до нула по-рисковите облигации на Credit Suisse (повече по темата тук).

Облигациите AT1 – известни също като условни конвертируеми ценни книжа или CoCos – бяха въведени след финансовата криза от 2008 г. като начин за прехвърляне на банковия риск от данъкоплатците към притежателите на облигации, припомня The Wall Street Journal.

Сегашната ситуация с Credit Suisse, един от най-големите емитенти на AT1 пазара, вероятно ще навреди на апетита на инвеститорите към облигациите, казват мениджъри на фондове. Това също така ще намали кредитирането, тъй като в крайна сметка облигациите AT1 ще станат по-скъпи за емитиране от банките, намалявайки способността им да отпускат нови заеми.