След две десетилетия на власт и над 12 проведени избори, Реджеп Тайип Ердоган знае как да говори с тълпата.

На предизборно събрание с таксиметрови шофьори той се държа досущ като диригент на оркестър. Шофьорите му се радваха, ръкопляскаха и освиркваха опозицията след всеки сигнал.

Мястото на събитието беше крайбрежният конгресен център в Истанбул, построен по времето, когато Ердоган беше кмет на града, пише в анализ по темата BBC.

"Ердоган е всичко за мен", казва с широка усмивка Айше Оздоган – типичната консервативна жена със забрадка, дошла на митинга със съпруга си, който е таксиметров шофьор.

На седалката до нея лежи патерица.

"Преди не можехме да стигнем до болниците, но сега можем да се придвижваме лесно. Имаме транспорт. Имаме всичко. Той подобри пътищата. Той построи джамии. Той е развил страната с високоскоростни влакове и линии на метрото", категорична е избирателката на Ердоган.

Битката за демокрация в Турция между цената на лука и молитвените килимиТемата за възстановяването на демокрацията е водеща в кампанията на опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу. Ще бъде ли достатъчна за избирателите?

Митингът достига кулминацията си, когато лидерът произнася лозунга "Една нация, едно знаме, една родина, една държава".

Националистическото послание на президента се харесва на много от присъстващите, включително на 58-годишния Кадир Кавльоглу, който от 40 години кара микробус.

"Тъй като обичаме родината и народа си, ние вървим неотклонно зад президента. Ние сме с него на всяка крачка - независимо дали цената на картофите и лука се покачва или пада. Моят скъп президент е нашата надежда.", казва с увереност Кадир.

Когато турците отидоха до урните в първия тур на президентските избори преди две седмици, те не гласуваха с портфейлите си.

Междувременно, цените на основните хранителни продукти продължават да се качват до небето. Инфлацията вече е 43%, отбелязва BBC.

Най-важните избори за 2023 г.: Ердоган срещу коалицията зад „турския Ганди“Изборите на 14 май са ключов момент за сигурността в Европа и Близкия изток.

Въпреки това президентът Реджеп Тайип Ердоган излезе начело с 49,5% от гласовете. Това обърка анализаторите и даде урок - пазете се от проучванията на общественото мнение, допълва медията.

Съперникът му Кемал Кълъчдароглу, лидер на светската опозиция, получи 44,9%. И така, електоратът в тази поляризирана държава беше разделен – двамата лидери бяха непримиримо противопоставени, но само с 4 % разлика в общественото доверие.

Кандидатът на ултранационалистите Синан Оган получи неочакваните 5,2 %, което доведе до втори тур на изборите тази неделя (28 май). Той вече обяви подкрепата си за Ердоган.

Токсичен прах: Турция е в риск от здравно бедствие след земетресениятаОгромното количество прах от разрушените сгради може да причини сериозни климатични и здравословни проблеми за години напред

Защо повечето гласоподаватели го подкрепят въпреки тежката икономическа криза и мудната реакция след катастрофалните земетресения през февруари, които отнеха живота на най-малко 50 000 души?

"Той има здрава ръка. Не можеш да го отречеш. Излъчва сила. Това е едно от нещата, които Кълъчдароглу не притежава.", смята професор Соли Йозел, който чете лекции по международни отношения в Истанбулския университет "Кадир Хас".

Кълъчдароглу, който е подкрепян от опозиционен алианс от шест партии, някога излъчваше надежда и обещаваше свобода и демокрация. Но след разочарованието на първия тур той направи рязък завой надясно. "Това е състезание към дъното", твърди турски журналист, цитиран от BBC.

Който и да е следващият президент на Турция, национализмът тук вече е победител.

Гласоподавателите избраха най-националистическия и консервативен парламент досега, в който управляващата коалиция на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган запази контрола си, обяснява медията.

Как евентуална смяна на властта в Турция би повлияла на отношенията с РусияДва дни преди изборите в Турция обаче Кълъчдароглу смени коренно позицията си спрямо Русия, като я обвини в намеса в турските избори

В неделя избирателите ще отидат до урните за първия в историята им втори тур на президентските избори, докато страната се намира в преломен момент.

100 години след като Мустафа Кемал Ататюрк направи Турция светска република, Реджеп Тайип Ердоган обещава нов "турски век", ако бъде преизбран.

Поддръжниците му твърдят, че той ще осигури по-силна Турция, а критиците му казват, че ги очаква по-малко Ататюрк, повече ислямизация и по-мрачно бъдеще.

Какво ще се случи на изборите и какъв път ще поеме южната ни съседка – отговорите ще станат ясни в неделя.