С развитието на изкуствения интелект (AI) в общественото пространство все по-отчетливо се задава един основен въпрос - ще унищожи ли технологията много работни места, или напротив - ще създаде нови такива.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Airbnb Брайън Чески е на мнение, че в крайна сметка AI ще направи второто.

Пред инвеститора Джейсън Калаканис в скорошен епизод на предаването This Week In Startups той е категоричен, че технологията ще даде тласък на "милиони нови стартъпи", съобщава Business Insider.

Забравете за AI апокалипсис в бъдещето. Опасността е тук и сега Тезата за бъдеще, изпълнено с рискове от изкуствения интелект, измества фокуса от проблемите, които вече създава
По думите му AI дава възможност на хората, които вече работят, да бъдат по-ефективни. В лично качество Чески изчислява, че технологията ще позволи на инженерите в неговата компания да бъдат с 30% по-продуктивни през следващата година, “без да се налага да се наемат повече хора”.

Макар че това може да означава по-малко отворени роли за търсещите работа, все пак новината е добра за крайните резултати на компаниите. Това, както очаква Чески, ще улесни търсещите работа да създават свои собствени предприятия, което в крайна сметка ще създаде по-стабилен пазар на труда.

"Мисля, че вече всеки може да направи това, което само един софтуерен инженер можеше да прави преди пет години. Което е страхотно за много хора", казва Чески. "За други обаче това ще бъде изключително разрушително."

Въпреки че много представители на индустрията твърдят, че AI може да окаже дълбоко въздействие върху иновациите и икономиката, редица бизнес лидери, включително Уорън Бъфет, са скептични. Илон Мъск например смята, че AI има както плюсове, така и минуси, и е категоричен, че трябва да се въведат регулации, за да се гарантира, че въздействието на технология ще окаже положително влияние като цяло, дори ако това означава забавяне на развитието ѝ.

Чатбот заменя кол центъра на IKEA, служителите стават интериорни дизайнериОт 2021 г. насам са обучени 8500 души, докато Billie е обработил 47% от клиентските запитвания
Миналия месец пионерите в областта на изкуствения интелект, включително OpenAI и DeepMind на Google, излязоха с обща позиция, в която твърдят, че технологията представлява риск за съществуването на човечеството, ако бъде оставена да се развива без регулации.

"Намаляването на риска от изчезване на човечеството в следствие на развитието на AI трябва да бъде глобален приоритет наред с други рискове от глобален мащаб като пандемии и ядрена война", заявяват те в съвместното си писмо, публикувано от Центъра за безопасност на AI.