Испанските банки, като Santander и BBVA се представят по-добре на европейските стрес тестове и с по-ниско изчерпване на капитала, отколкото преди две години.

Изключение от резултатите прави единствено Bankinter, съобщи новинарският уебсайт El Confidencial, цитиран от Reuters, позовавайки се на предварителни данни.

Медията заяви, че разполага с предварителни данни от теста, който ще бъде публикуван в края на юли.

Според тях, шестте испански борсово търгувани банки и три неборсово търгувани, които са включени в теста, ще претърпят изчерпване на капитала средно с около 260 базисни пункта при неблагоприятния сценарий.

Неблагоприятният сценарий измерва устойчивостта на банките към спад с 6% през тригодишния период до 2025 г.

ЕЦБ ще подложи на стрес тестове 38 банки в еврозонатаЕвропейската централна банка ще подложи на стрес тестове 38 банки в еврозоната, които притежават около 70% от общите активи на банковата система във валутния съюз

Банковите регулатори на Европейския съюз започнаха стрес тестове, за да проверят как банките биха могли да се справят с дълъг период на висока инфлация и лихвени проценти в момент, когато Европейската централна банка повиши разходите по заемите в еврозоната до най-високото им равнище от 22 години насам.

Резултатите, получени от всяка банка поотделно, без оценка "издържал" или "не издържал", дават информация за годишните регулаторни оценки на капиталовите буфери.

Резултатите се следят отблизо за признаци на устойчивост в банковия сектор, особено след неотдавнашните пазарни сътресения, предизвикани от фалита на Silicon Valley Bank и двама други кредитори в САЩ и подкрепеното от Швейцария спасяване на Credit Suisse от кредитора UBS.

Испанските банки са облагодетелствани от по-високите лихвени проценти, тъй като по-голямата част от кредитните им портфейли се състои от ипотечни кредити, предимно обвързани с променливи лихвени проценти.

От Европейския банков регулатор обаче заявиха, че проучването не е приключило и всички данни са "спекулативни на този етап", допълва Reuters.

Според двама източници, запознати с процедурата, окончателните резултати не би трябвало да се различават много от предварителните данни.

Инфлацията държи ЕЦБ нащрек за ръста на печалби и заплати Едновременното увеличение и на двете би подхранило инфлационните рискове

Сред европейските банки Intesa Sanpaolo ще отчете изчерпване на капитала с 320 базисни пункта, докато Unicredit и BNP Paribas ще загубят около 400 базисни пункта.

Deutsche Bank и Commerzbank биха претърпели спад от съответно 530 и 460 базисни точки при най-лошия сценарий.

Според El Confidencial при неблагоприятен сценарий Santander ще претърпи изчерпване на капитала с между 170 и 175 базисни пункта, докато при BBVA ерозията на платежоспособността ще достигне 270 базисни пункта.

При теста през 2021 г. загубата на Santander е била 258 базисни пункта, а на BBVA 303 базисни пункта.

При тазгодишния тест Bankinter ще претърпи капиталова ерозия между 160 и 170 базисни пункта в сравнение с около 104 базисни пункта в сравнение с около 104 базисни пункта през 2021 г.