Руската централна банка повиши основния си лихвен процент до 13% в отговор на слабата рубла и други фактори, свързани с продължаващия инфлационен натиск.

Преди месец, след публичния призив на Кремъл за по-строга парична политика, банката повиши лихвите с 350 базисни пункта до 12% на извънредно заседаниe, припомня Reuters.

Днес тя даде ястребови насоки, че ще обмисли по-нататъшно повишаване на лихвите на предстоящите заседания и заяви, че инфлационните рискове остават значителни.

"Кристализираха значителни проинфлационни рискове, а именно нарастването на вътрешното търсене, изпреварващо възможностите за разширяване на производството и обезценяването на рублата през летните месеци", се казва в изявление на банката, цитирано от Reuters.

Руската централна банка повиши лихвите до 12% след срива на рублатаБанката свика извънредно заседание за вторник на фона на натиск от Москва да спре бързото обезценяване на рублата

Русия постепенно отмени извънредното повишение на лихвите до 20%, което направи през февруари 2022 г., след като Москва изпрати войски в Украйна, а Западът наложи мащабни санкции, довеждайки лихвите до 7,5% през тази година.

Но тъй като рязкото отслабване на рублата подхрани инфлационните рискове от свития пазар на труда, силното потребителско търсене и големия бюджетен дефицит на Москва, централната банка беше принудена да влезе в цикъл на затягане, който започна в края на юли.

Централната банка коригира прогнозат за инфлацията в края на годината от 5-6,5% на 6-7%. Към 11 септември годишната инфлация възлиза на 5,33%, което е над целевата стойност от 4%.

Какво означава сривът на рублата за руската икономика по време на война?Значително по-слабият приток на чуждестранна валута заради спада на износа е ключов фактор за поевтиняването на рублата

От Capital Economics заявиха, че не са убедени, че инфлацията ще се върне към целта на банката от 4% през 2024 г., и очакват да има още повишения на лихвените проценти.

"Руската централна банка е институция с ястребови настроения, която приема сериозно ангажимента си за борба с инфлацията", заяви старши икономистът за развиващите се пазари Лиъм Пийч.

"При положение че фискалната политика ще остане разхлабена, икономиката вероятно ще продължи да прегрява и инфлационният натиск ще продължи да се засилва, ще има все по-голям натиск върху централната банка да затяга паричната политика.", допълва икономистът.

Свободното падане на рублата е довело до екстремна инфлация в РусияВодещият икономист проф. Стив Ханке оценява настоящата годишна инфлация на 50%

Банката повиши прогнозата си за диапазона на основните лихвени проценти през 2023 г. от 7,9-8,3% на 9,6-9,7%. Сега тя вижда, че излишъкът по текущата сметка за тази година ще възлезе на 45 млрд. долара спрямо 26 млрд. долара преди това.

Банката запази прогнозата си за икономическия растеж през 2023 г. на равнище 1,5-2,5%, но предупреди, че икономиката е приключила фазата си на възстановяване и че ограниченията от страна на предлагането, а именно затягането на пазара на труда, ще са пречка за по-нататъшен растеж.

Следващото заседание за определяне на лихвените проценти е насрочено за 27 октомври.