Високопоставената визита на Ким Чен Ун в Русия приключи и днес той се прибира у дома.

Севернокорейският лидер обаче не си тръгва с празни ръце, а с много подаръци от руските домакини, сред които пушка, шапка, ръкавица на космонавт и военни дронове – които пък сами по себе си, са нарушение на санкциите на ООН, пише в материал по темата Reuters.

След срещата си на върха с руския президент Путин, Ким получи пушка руско производство "от най-високо качество", според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Ким от своя страна се реванширал с пушка за Путин, "изработена от севернокорейски майстори".

Ключовите изводи, които (не) разбрахме от срещата Путин - Ким Да се разбере каква е истинската равносметка от срещата на върха в руския Далечен изток е предизвикателство, въпреки че залогът в световен мащаб е огромен

Сред атрактивните подаръци от президента е и ръкавица от скафандър на космонавт, носена в Космоса, съобщи руската информационна агенция ТАСС.

Олег Кожемяко, губернатор на Приморския край, подари на Ким специалната лека бронежилетка, предназначена за нападателни операции, която предпазва гърдите, раменете, гърлото и слабините, съобщиха руските медии.

Пет еднопосочни ударни дрона и разузнавателен дрон "Гераниум-25", който се използва широко във войната в Украйна, също са сред скъпите дарове за Ким, съобщи още ТАСС. Точно тази група подаръци обаче са нарушение на поне две резолюции на Съвета за сигурност на ООН срещу Севера, които Москва одобри с гласовете си, наложени заради забранените му ракетни и ядрени дейности.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу дари Ким с кожена шапка във Владивосток, където той инспектира руски ядрени бомбардировачи, изтребители, оборудвани с хиперзвукови ракети и военен кораб.

Севернокорейският лидер разгледа руски бомбардировачи и хиперзвуково оръжиеШойгу показа на Ким една от най-новите руски ракети - хиперзвуковата

Любопитна подробност е, че са възникнали спорове при определянето на подходящия размер на шапката, съобщи руската информационна агенция РИА.

Накрая посланикът на Русия в Пхенян Александър Мацегора предложил размер, малко по-малък от собствената му "много голяма глава", който се оказал съвсем точен. "Най-важното е че, това е подарък от сърце. И другарят Ким Чен Ун го хареса", казал Мацегора.

Ким започна посещението си със спирка в руския граничен град Хасан, където също получи подарък - снимка на Юрий Гагарин, първият човек, летял в Космоса, отбелязва Reuters.

В последния ден на обиколката си в руския Далечен изток, Ким Чен Ун е разгледал учебни и морски съоръжения във Владивосток. Това съобщи официалната информационна агенция на Пхенян, като публикува любопитни снимки от проявата на лидера в официалния си профил в X (Twitter).

Предполага се, че някои от ценните руски подаръци, Ким ще отнесе в Музея на дружбата, където се съхраняват подаръците, получени от трите поколения лидери на Севера.

Северна Корея изгради специално място, за да изложи публично подаръците, които Ким, неговият баща Ким Чен Ир и дядо му и основател на държавата Ким Ир Сен, са получили от чуждестранни високопоставени лица.

Сгушена в хълмовете на планината Мьохянсан на 160 км от Пхенян, Международната експозиция на дружбата представлява две внушителни бетонни структури, построени в традиционен архитектурен стил със сини керемидени покриви.

Открит през 1978 г., музеят се състои от повече от 100 изложбени зали с над 115 000 експоната от повече от 200 държави, според държавните медии на Севера.

Космическото шоу на Путин и Ким: Има лиоръжейна сделка на „Восточний“Срещата между все по-изолираните лидери се следи с повишено внимание от Вашингтон и съюзниците им, които подозират, че те могат да се договорят за търговия с оръжия

Мащабът и значението на колекцията я правят сравнима с Лувъра в Париж, твърдят севернокорейските държавни медии.

Колекцията включва кристални съдове, изпратени от бившия президент на САЩ Джими Картър, комплект чаши за чай от френския президент Франсоа Митеран, баскетболна топка с автограф от Майкъл Джордан, подарена от бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт при посещението ѝ през 2000 г. и пушка, подарена от покойния кубински лидер Фидел Кастро.