Преди няколко дни полицията в Ню Йорк арестува двама души след като дете на една година почина заради предполагаемо излагане на фентанил, а други три стигнаха до болница заради натравяне.

Задържаните се оказаха собственичката на детската градина, която децата се посещавали, и братовчед на нейния съпруг.

Детската градина представлява по-скоро нещо от типа на колектив, т.е. децата се оставят в жилище, където някой се грижи за тях. Полицията твърди, че арестуваният мъж е живял под наем на същото място, писа CNN.

Няколко дни по-късно се появи ново съобщение. В забавачницата бе открит тайник в пода с няколко вида наркотици. Сред тях – смъртоносният опиоид фентанил. Смята се, че починалото дете е предозирало индиректно именно с това вещество. Другите натровени, но оцелели деца показват сиптоми на такова предозиране – слабо дишане, дезориентация, апатия. Според полицията децата са спали много близо до тайника с наркотиците и е възможно да са вдишали от фентанила.

Фентанил е изкуствено произведен, изключително мощен медикамент с главна задача – обезболяване.

Както повечето такива вещества обаче от години той се използва и като наркотик. Разпространението му е толкова мащабно, че в САЩ отдавна се говори за „Опиоид епидемия“.

Предозирането с наркотици струва на щатската икономика $1 трлн. годишноОт 1999 г. насам предозирането с наркотици е отнело живота на над 1 милион души в САЩ, което е над два пъти повече, в сравнение с броя на починалите хора от огнестрелни оръжия или след пътни инциденти

Проблемът с фентанила е, че е изключително силен. Бидейки такъв, той често се добавя към други наркотици, например хероин за по-силно въздействие. Лошото е, че често пъти дилърите не казват на клиентите си какво точно им продават, а хората предозират и умират без да разберат какво точно се е случило. Това не означава, че фентанилът сам по себе си не се ползва. Тъкмо обратното – заради огромните печалби той измества другите видове наркотици.

Фентанилът е евтин за производство, а от разпространението му се печелят милиони. Смята се, че главният канал за внос на веществото в САЩ е през Мексико, докато прекурсорите за производството му се правят предимно в Китай.

Епизодът с детската градина в Бронкс е поредният трагичен от голямата епидемия с предозирането.

Макар че през последните години в САЩ много се говори по темата, а властите демонстрират воля да решат проблема, ситуацията не се е подобрила особено.

Обратното, има все повече данни, че вече няма незасегнато от опиоид епидемията кътче в страната. Според данни, цитирани от BBC, още през 2021 г. е поставен черен рекорд – над 100 хил. души умират от свръхдоза. В над 66% от случаите причината е фентанил.

Статистиката е достатъчно красноречива – през 2010 г. в САЩ са отчетени около 40 хил. смъртни случая заради предозиране. Само десет години по-късно броят им се е увеличил двойно. А делът на фентанила скача от около 10% до почти 70%.

На практика това вещество изцяло прекроява картината. Така хероинът бива изместен от челните места в класацията като причинител на смърт. А според някои – дори от пазара. Не че не можеш да си купиш хероин. В днешно време всички искат фентанил. Причините са прости – по-евтин и по-силен. И стотици хиляди хора приемат риска, че могат да умрат много бързо и си взимат дозата. Обикновено фаталният край настъпва със спиране на дишането. Веществото потиска центровете в мозъка, отговорни за тази функция на организма и смъртта е неизбежна. Има и антидот – препаратът налоксон, но евентуално спасение на предозирал е свързано с много условности. Най-вече с липсата на адекватен човек наблизо, който би могъл да му даде налоксон.

Мексиканските картели увеличават производството на синтетични наркотициКонфискуваните количества на синтетичния опиоид фентанил скачат с 525% през първите три години на настоящата администрация

В САЩ няма място, незасегнато от фентанил, твърдят авторите на проучване на университета в Калифорния, публикувано наскоро. То се концентрира върху данни за периода 2010-2021 г. А изводът е следният – от Хавай до Аляска и Роуд Айлънд можеш да си намериш фентанил.

Първият скок на смъртните случаи се регистрира през 2015 г. Оттогава ръстът се запазва заедно с данните за все по-голямото разпространение.

През 2018 г. около 80% от смъртните случаи, причинени от фентанил, се регистрират източно от река Мисисипи, която разделя страната. Но на следващата година фентанилът вече е проблем и на западната част на САЩ.

Дълго време фентанилът е смятан за „бял проблем“. Т.е. вярва се, че от него са засегнати предимно белите, докато цветнокожите се пристрастяват по-скоро към „традиционните“ наркотици. Днес и тази концепция вече е остаряла, сочат данните от проучването. Делът на смъртните случаи, свързани с опиоиди сред цветнокожите, също расте.

Рекорден брой смъртни случаи на предозирали с наркотици в САЩЕпидемията от наркотици в САЩ е по-смъртносна от когато и да било, сочат най-новите данни

Епидемията от предозиране и смъртни случаи е факт, а властите сякаш не са съвсем наясно какво да се прави. Покрай тях обществеността също е разделена за подходите. Някои смятат, че трябва да се действа по класическия начин – с все по-силна държавна репресия, арести за наркомани и дилъри, докато всички не разберат, че подобно поведение се наказва строго. Тази стратегия вече е прилагана през 70-те и 80-те години на миналия век в опит да се спре разпространението на хероин. И макар някои да твърдят, че тя е донякъде успешна, други не са съвсем съгласни с аргумента, че когато един наркотик намалее, просто се появява друг.

Привържениците на другата стратегия смятат, че не трябва да се инвестира толкова в полиция, затвори и репресия. Те са на мнение, че трябва да се поведе битка с бедността, да се инвестира в лечение на зависими, да се изграждат центрове, в които те могат да взимат наркотици под медицинско наблюдение, за да се избегнат смъртни случаи и т.н.

Ярък пример за това разделение са кметицата на Сан Франциско Лондон Брийд и бившият главен прокурор Чес Будин. Известно време и двамата бяха на мнение, че пари могат да се отнемат от полицията и да се дават за социални дейности, свързани с наркотици. След това обаче Брийд рязко обърна курса и заяви, че трябва да се разчита на държавната репресия. Будин запази вижданията си и често бе обвиняван, че е прокурор, който всъщност не повдига обвинения. След това на мястото му дойде друг прокурор – Брук Дженкинс, която залага на по-агресивния подход към проблема.

Всичко това обаче показва, че май никой не е наясно какво точно трябва да се прави. А докато политиците спорят, по улиците продължават да умират хиляди хора.