Педро Санчес спечели гласуването в парламента и поема управлението в Испания за още един мандат като министър-председател.

Лидерът на социалистите си осигури мнозинство с четири места в 350-местната камара, след като сключи споразумение за амнистия на каталунците, участвали в неуспешния опит за отделяне от страната.

Консервативната Народна партия победи на изборите през юли, но лидерът ѝ Алберто Нуньес Фейхоо не успя да сформира мнозинство. Санчес заяви пред депутатите, че споразумението за амнистия ще помогне за "заздравяване на раните".

Социалистическите аплодираха своя лидер при потвърждаването на резултата от гласуването, но за сметка на това бяха освиркани от протестиращи, докато излизаха от сградата на Испанския конгрес, информира BBC.

Крайнодесните поглеждат към властта в Испания за първи път от Франко насамСлед днешните избори се очаква консерваторите от PP да влязат в коалиция с крайнодясната Vox

Санчес нарече опитите да се постави под въпрос легитимността на новото му правителство „част от световна тенденция“, асоциирайки това с присъствието на бившия водещ на Fox News Тъкър Карлсън на неотдавнашен протест пред централата на Социалистическата партия в Мадрид.

"Видяхме го в САЩ, в Бразилия и в други части на света, където има политическа десница и политическа крайна десница, които не приемат резултатите от изборите", заяви политикът.

Въпреки дълго време да твърдеше, че всеобщо помилване на каталунците е невъзможно, тъй като би противоречало на испанската конституция, в понеделник неговата партия внесе законопроект за амнистия на хората, участвали в каталунското движение за независимост.

Гневът от противоречивото предложение накара стотици хиляди испанци да излязат на протест и подчерта дълбокото напрежение, което продължава да съществува в страната.

Стигна се до там, че депутати социалисти бяха преследвани и замервани с яйца, докато излизаха от кафене в близост до Конгреса. Едно от яйцата удари депутата Ерминьо Санчес, а делегатите бяха посъветвани да се погрижат за личната си безопасност с оглед на трескавата политическа атмосфера, допълва BBC.

Автобуси, наети от дясната католическа организация Hazte Oír, преминаха покрай сградата на конгреса с надписи срещу Санчес. На един от тях имаше снимка на Санчес, направена така, че да прилича на Адолф Хитлер, с лозунг: "Санчес диктатор", пише El Pais.

Banco de Espana: Твърде рано е да се говори за понижаване на лихвите от ЕЦБМиналия месец ЕЦБ повиши основните си лихви до рекордно високи нива

Намек за крехкостта на новото правителство направи и Йоне Белара, чиято партия "Подемос" е част от широк ляв алианс, наречен "Сумар".

Той обаче е част от новата управляваща коалиция. До момента "Подемос" не е поканена да ръководи нито едно от министерствата в новото правителство.

"Социалистическата партия харесва ляв режим, послушна левица, която прави всичко, което иска Социалистическата партия", твърди Белара.

Очаква се Педро Санчес да положи клетва пред испанския крал Фелипе VI в петък, а през уикенда да обяви имената на министрите в кабинета. Той ще бъде второто коалиционно правителство в Испания от 30-те години на миналия век насам.

Според Politico, огромните идеологически различия между поддръжниците на премиера ще затруднят правителството при приемането на важни закони. Санчес обаче твърди, че смята да изкара пълен четиригодишен мандат.