Властите в Испания ще пуснат съвсем скоро приложение, което да следи за разпределението на домакинските задължения между членовете на всяко семейство.

Мярката е част от усилията за подобряване на равенството между половете, съобщава CNN.

Анхела Родригес, заместник-ръководител на испанското министерство на равенството, обяви плановете по време на заседание на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените.

"Проучванията показват, че жените прекарват много повече време в домакинска работа, отколкото мъжете", каза Родригес. Тя подчерта, че всички видове различни задачи трябва да се считат за домакински задължения.

Например, миенето на чинии е очевидна задача, която може да се въведе в приложението, но преди това някой трябва да пазарува съставки, да планира какво трябва да се яде в конкретния ден и след това да сготви ястието. „Всички тези задачи, това натоварване, почти винаги се падат на жените, това сочат проучванията“, допълва Родригес.

Испания помага на младите да излязат от родителското гнездо с отнети домовеСамо 16% от младите хора в Испания живеят самостоятелно, в сравнение със средно 32% в Европа

Приложението, което трябва да бъде достъпно до лятото, ще бъде полезно не само за двойки, но и за големи домакинства, с повече деца или пък съквартиранти.

То ще позволи на всеки член на домакинството да въвежда като стойност времето, което прекарва в домакинска работа. Ще работи на принципа на приложения като Splitwise, които позволяват на групи хора да споделят разходите за храна например.

Според проучване на Националния статистически институт на Испания, публикувано през декември 2022 г., 45,9 % от анкетираните жени са заявили, че изпълняват по-голямата част от домакинските задължения, в сравнение със само 14,9 % от мъжете.

10 домакински трика, които ще направят живота ви по-лесен Един-единствен трик за почистване може да ни спаси от много главоболия и пропилени часове

Планът на правителството за новото приложение е част от по-широк план за "съотговорност" на лявото правителство на премиера Педро Санчес, който дойде на власт през 2018 г. с обещанието да се съсредоточи върху въпросите по половото неравенство и дискриминация в страната.

"Това ново правителство е недвусмислено ангажирано с равенството. Чували сте ме да го казвам много пъти: Испания се промени на 8 март", заяви той през 2018 г., преди да назначи кабинет с женско мнозинство, припомня CNN.