Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Турция да ратифицира присъединяването на Швеция към военния алианс "възможно най-скоро".

Стокхолм "изпълни обещанията си, сега е дошло времето Турция да финализира процеса на присъединяване", заяви той на пресконференция в Брюксел.

В средата на ноември турският парламент започна да разглежда кандидатурата на Швеция, отбелязва Euronews.

Съгласно правилата на НАТО всички 31 членове трябва да постигнат съгласие, преди нова държава да се присъедини.

Турция – заедно с Унгария, блокира влизането на Стокхолм в ръководения от САЩ алианс, след като през март даде зелена светлина за членството на съседната й Финландия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган използва правото си на вето, за да получи политически отстъпки от двете скандинавски държави.

Турция бави ратифицирането на членството на Швеция в НАТОЗа да бъде ратифициран, законопроектът трябва да бъде одобрен от турската комисия по външни работи, преди да бъде подложен на гласуване в целия парламент

Анкара обвинява Швеция, че проявява снизходителност към турските и кюрдските бежанци в страната, като твърди, че те са "терористи".

Някои от лицата, които Турция иска да депортира на своя територия, са противници на Ердоган, като критичния журналист Бюлент Кенеш, или кюрдски активисти, които са участвали в политическа дейност срещу турското правителство.

Критиците твърдят, че ако Швеция изпълни исканията на Турция, това може да подкопае суверенитета на страната, както и правата на лицата, които Анкара иска да екстрадира.

Развитие по проблема дойде през юли, след като Ердоган оттегли ветото си върху членството на Швеция в ЕС, като уточни, че окончателното решение зависи от турския парламент.

Развръзка след този ход обаче няма.

Турция отвори пътя на Финландия към НАТО, Швеция остава в чакалнята Двете страни подадоха молби за членство през май миналата година, мотивирайки се с нахлуването на руските войски в Украйна

Междувременно, генералният секретар на НАТО коментира и войната в Украйна, като заяви, че Киев продължава да нанася "тежки загуби" на Русия след някои от "най-интензивните" боеве от началото през февруари 2022 г.

"Украинците нанесоха тежки загуби на руските нашественици, както по отношение на войниците, така и на бойните способности", каза Столтенберг, като добави, че тези военни загуби са настъпили през последните седмици. Той не спомена украинските загуби, допълва Euronews.