ЕС е на път да предостави на своите членки правото да спрат вноса на газ от Русия и Беларус. Това ще помогне да се сложи край на зависимостта на Европа от руските доставки.

The Guardian съобщава, че всяка членка ще може да забранява на компании от двете държави да купуват капацитет в газопроводите и терминалите им за втечнен природен газ (LNG).

Ако бъде официално одобрено, предложеното законодателство ще даде възможност на собствениците на инфраструктурата за внос на газ в ЕС да прекъснат връзките си с компаниите, които все още внасят руски газ, без да бъдат подложени на големи финансови санкции за нарушаване на договорите.

Окончателният вариант на проекта ще трябва да бъде официално одобрен от ЕП и държавите членки, преди да влезе в сила.

Цените на петрола държат Русия в комфортната икономическа зона Приходите на страната от енергоизточници са високи, а бюджетният ѝ дефицит намалява

Новите правила също така ще помогнат да се проправи пътят на ЕС към намаляване на последния останал внос от Русия, която беше най-големият доставчик на газ за Европа в продължение на десетилетия преди войната в Украйна да започне през февруари миналата година, отбелязва Financial Times.

След избухването на конфликта много държави от ЕС започнаха да въвеждат мерки за отказ от руския газ, а Москва ограничи доставките по своите газопроводи, като прекъсна за неопределено време работата на тръбата си "Северен поток 1".

ЕС все още разчита на Русия за около 10% от своя газ, като по-голямата част от него се внася чрез морски танкери под формата на втечнен природен газ. Въпреки това някои държави членки, включително Австрия и Унгария, все още зависят от голяма степен на руските доставки.

Унгария сигнализира ЕК срещу таксата за пренос на руски газ от България

Експертите твърдят, че кризата с доставките на газ в Европа е започнала да се стабилизира след сътресенията, последвали затварянето на руските газопроводи. ЕС навлезе в зимата с рекордно високи нива на съхранение на газ и очаква да се появят нови източници на световния пазар през следващите две години, пише The Guardian.

Анализаторите на HSBC прогнозират, че ако температурите през зимата са нормални, газовите хранилища на съюза ще останат с над 40% до края на зимата, което е значително над средната дългосрочна стойност. Дори ако Европа се сблъска с температури под средните, газовите хранилища ще бъдат пълни с 30% до края на март 2024 г., което е "адекватно ниво" според корпорацията.